Noordbrabants Museum toont drieluiken Lita Cabellut: 'Het is allemaal niet zo mooi als het lijkt'
"Je kan niet leven zonder dood te gaan. En je kan niet doodgaan zonder geleefd te hebben." Het is de toelichting die Lita Cabellut geeft op haar 'Trilogie van de Dood'. De drie enorme schilderijen (drie bij zes meter) hebben een ereplaatsje gekregen in een van de hoge, lichte zalen van het nieuwe Noordbrabants Museum. Er staan gestalten op, gehuld in kleurige rijk aandoende stoffen maar alle drie gekroond met een knokige, witte schedel.
Cabellut leverde drie drieluiken voor de tentoonstelling, die de eerste is in een serie in samenwerking met de Renschdael Art Foundation. Alle drie de drieluiken zijn groot. Naast de 'Trilogie van de Dood' hangen in het museum 'De Trilogie van de Twijfel' en de 'Trilogie van de Waarheid'. Op de 'Trilogie van de Twijfel' is een arrogant kijkende paus te zien die langs een ketter heen de toeschouwer aankijkt. Op het rechtse paneel staan twee mannen met grove boerse koppen.
Sterke vrouwenSpeciaal voor het Noordbrabants Museum maakte Cabellut een serie sterke vrouwen. Ook weer op fors formaat (twee bij twee-en-een-halve meter) hangen hier portretten van Coco Chanel, Moeder Theresa, Billie Holiday, Anne Frank, Frida Kahlo en Marie Curie. "Allemaal mensen die de wereld beter hebben gemaakt", zegt Cabellut.
Cabellut maakt de schilderijen met modellen. Ze kleedt ze aan zoals ze ze wil hebben maar praat ook veel op ze in. "Heel even moeten ze zich voelen zoals ik dat wil. Heel even moet het model die paus zijn die met een handgebaar over het leven van een ketter kan beschikken".
Keerzijden menselijk bestaanCabelluts schilderijen zien er mooi en aantrekkelijk uit; ze zijn groot, met veel kleur en door een speciale techniek glimmen ze in het museumlicht. Wie - aangetrokken door al die schoonheid - langer kijkt, ziet dat het werk ook een beschouwing is op de keerzijden van het menselijk bestaan. Het is allemaal niet zo mooi als het lijkt.