Ophef over uitspraken Martijn Sanders Culturele Hoofdstad 2018: 'Ik heb me onhandig uitgedrukt'
In een verklaring zondag op de website van Eindhoven Culturele Hoofdstad 2018 zegt Sanders dat dat onderdeel op een andere manier toch in het bidbook is opgenomen. "Elke kandidaat heeft er bewust voor gekozen onderwerpen meer of minder te belichten. Onze keuze viel daarbij op Innovatie. Daar hoort het onderwerp ‘We connect people’ bij. Verbindingen tussen mensen, het betrekken van mensen bij ons bidbook en onze kandidatuur, zijn daar onlosmakelijk mee verbonden."
Sanders vervolgt: "Ik weet dat het gehele team voortdurend hard gewerkt heeft aan het aspect burgerbetrokkenheid. Heel onze werkwijze en heel het bidbook is daarmee doorweven. Op deze manier hebben wij invulling gegeven aan dit criterium. Dat de jury dat ook herkend én erkend heeft, blijkt uit het feit dat we een plek op de shortlist hebben gekregen."
Leeuwarden boven Eindhoven en MaastrichtNiet Eindhoven, maar Leeuwarden werd vrijdag gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Dat kwam volgens Sanders omdat het aspect burgerschapszin in de plannen van de Friese hoofdstad en ook Maastricht naar voren kwamen, en niet bij die van Eindhoven.
Sanders hoorde naar eigen zeggen pas tijdens de uitreiking van de titel dat burgerschapszin - het enthousiasme van de burgers voor de wedstrijd - een belangrijk punt was. Hij moest het opmaken uit een toespraak van een functionaris van de Europese Commissie, zo zei hij in Alles Mag Op Zaterdag. Dit terwijl concurrenten Leeuwarden en Maastricht hier al vier jaar van wisten.
'Sanders moet salaris teruggeven'De PVV is er woedend over dat artistiek directeur Martijn Sanders niet wist dat 'burgerschapszin' één van de belangrijkste criteria was voor de titel Culturele Hoofdstad 2018. De partij vindt dat de artistiek leider zijn vergoeding moet teruggeven aan de Brabantse belastingbetaler.
'Klinkklare leugens', noemt PVV-lid Mariëtte Frijters de verklaring van Sanders dan ook in een reactie. "Met dergelijke uitspraken maakt hij zichzelf ook nog eens totaal belachelijk. Hij kwalificeert zich als een amateuristische huurling, die het kennelijk niet is gelukt de criteria en spelregels fatsoenlijk te lezen, maar wel in staat was ongegeneerd salarisdeclaraties à 1500 euro per dag uit te schrijven."
Frijters vindt dat het Sanders zou sieren als hij zijn vergoeding, nu bijna een half miljoen euro, meteen teruggeeft aan de Brabantse belastingbetaler. "Een bescheiden bedrag voor een enkeltje Amsterdam mag hij houden." De PVV heeft statenvragen gesteld over de situatie.
Ophef om salarisOver het salaris van Sanders ontstond eerder opschudding, omdat hij als inhuurkracht al 1500 euro per dag verdiende. Volgens provinciebestuurder Brigite van Haaften was dat terecht, omdat Brabant met Sanders een goede kans zou maken op de titel. "Daarom betalen we hem dit soort bedragen, de kosten gaan voor de baat uit," zo zei ze vorig jaar. Begin 2013 werd zijn salaris beperkt van 1500 euro per dag naar 150 euro per uur.
In de race om de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 werkte Sanders samen met burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven, die wil bij Omroep Brabant niet voor camera reageren. Van Gijzel wil eerst het rapport afwachten. Commissaris van de Koning Wim van de Donk zegt zondag ook eerst het rapport af te willen wachten.
Bestuurders geschrokkenIntussen lijkt het er op dat het laatste woord de Culturele Hoofdstad van Europa ook in de Brabantse politiek nog niet is gezegd. Bestuurders op lokaal niveau twitteren geschrokken: