Oud-burgemeester Rein Welschen van Eindhoven overleden
Welschen was van 1992 tot 2003 burgemeester van Eindhoven. Wethouder Staf Depla op Twitter: "Een mooi mens is overleden. Eindhoven heeft veel te danken aan onze oud-burgemeester."
'Verdriet was voelbaar'Voormalig wethouder Mary Fiers: "Rein Welschen is overleden. Onze oud-burgemeester. Mooi mens. Ben er kapot van..." CDA-raadslid Karin Wagt: "Het verdriet was voelbaar in de raadszaal toen het overlijden van oud-burgemeester Welschen kenbaar werd gemaakt."
PvdA-raadslid Albertien Schoots noemt Welschen 'een groot mensen-mens'. En ook fractievoorzitter Paul Smeulders van GroenLinks in Provinciale Staten is geraakt door het overlijden van de oud-burgemeester: "Verschrikkelijk. Sprak Rein Welschen jaar of vijf geleden en hij heeft onuitwisbare indruk op me gemaakt."
HerculesrampDe kritiek rondom de Herculesramp in 1996 heeft Welschen zeer geraakt, vertelt gemeenteraadslid Dré Rennenberg van het OuderenAppèl. "Ik zie hem nog zitten achter stapels rapporten, Pieter van Vollenhoven die op het stadhuis kwam. Rein trok zich dat heel erg aan want het ging om mensen. Als het om mensen ging, dan was hij er als de kippen bij om troost te bieden. Met de Herculesramp was dat voor hem heel moeilijk. Een dieptepunt in zijn carrière."
Het afscheid van Welschen is zaterdag in besloten kring in zijn geboorteplaats Breda. De gemeente Eindhoven opent donderdag een condoléanceregister en houdt op vrijdag 27 september een herdenking in het gemeentehuis.
In 2006 zond Omroep Brabant TV nog een uitgebreid gesprek met Rein Welschen uit.
OpleidingWelschen werd in 1941 geboren in Breda. Hij doorliep daar het gymnasium en studeerde biologie aan de Universiteit van Utrecht. Later promoveerde hij in de geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in 1972.
Hij werkte daar ook lange tijd als wetenschappelijk hoofdmedewerker bij de medische faculteit. Welschen keerde daarna terug naar zijn geboortestad Breda en begon een politieke en bestuurlijke loopbaan.
Politieke loopbaanHij was van 1974 tot en met 1978 gemeenteraadslid. Later werd hij wethouder in Breda. Die functie verruilde hij in 1987 voor die van gedeputeerde in Brabant. In 1992 werd hij burgemeester van Eindhoven.
Hij werd meteen geconfronteerd met de bezuinigingsoperatie Centurion bij Philips en het faillissement van DAF, wat duizenden mensen in de regio hun baan kostte. Welschen zorgde echter met miljoenen uit Brussel voor nieuwe voorspoed.
TeleurstellingWelschens grootste teleurstelling was dat Eindhoven bij de gemeentelijke herindeling in Zuidoost-Brabant geen ruimte erbij kreeg. Om die reden stapte hij in 2002 op. Op verzoek bleef hij nog een jaar aan als waarnemend burgemeester. Eind 2005 werd een hersentumor bij hem vastgesteld.
Burgemeester Rein Welschen werd in Eindhoven alom gewaardeerd. Huidig burgemeester Rob van Gijzel prees hem dinsdag om zijn inzet, scherpe politieke analyse en zijn vermogen om visie te koppelen aan goede plannen.