Vliegenplaag teistert bewoners flat in Tilburg-Noord
"Ik probeer ze met de stofzuiger weg te halen, maar het helpt niet. Nu ga ik alle kiertjes en gaten dichtplakken."
'Ze vallen in je thee'Mac Gillavry huurt via de woningbouwvereniging en hoopt dat die iets tegen de plaag doet. "Mijn dochter vindt ze griezelig en ze vallen in je thee of op je eten. Het is heel erg vervelend."
Maar de woningbouwvereniging zegt niks te kunnen doen en vindt dat Eugenie zelf de ongediertebestrijding maar moet inschakelen. "Ik leef met mijn dochter van een WAO. Daar heb ik echt geen geld voor", zo zegt de gefrustreerde flatbewoonster.
KenniscentrumNico Vonk van het Kenniscentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen geeft de woningbouwvereniging gelijk.
"Vliegenplagen vallen in principe niet onder de verantwoordelijkheid van de woningbouwvereniging. Behalve als er grote gaten in het gebouw zitten, waardoor de vliegen naar binnen komen. Zijn ze groter dan vijf centimeter, dan valt dit onder de lijst grote herstellingen en moet de woningbouwvereniging het oplossen."
KlustervliegenMaar ook al is dat het geval, volgens Vonk hebben de zogeheten klustervliegen maar een piepklein gaatje nodig om naar binnen te komen. Het is volgens hem een veel voorkomende plaag.
"Het het heeft niets met hygiëne te maken. De klustervlagen zoeken in deze tijd van het jaar een plek om te overwinteren. Dan kruipen ze op hoge gebouwen en zoeken kiertjes en gaten om naar binnen te gaan. Je kunt er vrij weinig tegen doen. Het enige dat je kunt doen, is alles goed dichthouden en ze met een stofzuiger weghalen."
EitjesVolgens Vonk gaan de vliegjes na de winterperiode weer naar buiten om eitjes te leggen en daarna sterven ze. Het lijkt er dus op dat Mac Gillavry voorlopig nog tussen de irritante vliegjes zit.