Video

Voor de gestreste, te vroeg geboren baby: jasje van TU/e en MMC dat plaksensoren overbodig maakt

30 oktober 2013 om 01:55
nl
Om te vroeg geboren baby's op de intensive care niet meer te behangen met plaksensoren is er nu een draadloos babyjasje waar deze bewakingssensoren in verwerkt zijn. Het jasje is ontworpen door een ingenieur van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en is ontwikkeld in samenwerking met het Máxima Medisch Centrum.
Geschreven door

Het comfortabele jasje moet stress bij het kindje verminderen en het ouders gemakkelijker maken om hun baby vast te houden buiten de couveuse. Nu is dat door plaksensoren die op de flinterdunne babyhuid zit lastig.
'Smart Jacket'De jas werd ontworpen door ingenieur Sibrecht Bouwstra die woensdag aan de TU/e hoopt te promoveren op dit jasje. Van haar ontwerp van deze 'smart jacket' werd een prototype ontwikkeld in samenwerking met Máxima Medisch Centrum.
Te vroeg geboren kinderen hebben steeds grotere overlevingskansen. Wel kunnen deze kinderen later ontwikkelingsproblemen krijgen, zoals een laag IQ, leerstoornissen of ADHD. Door bij het pasgeboren baby'tje de stress te verminderen zouden deze problemen op latere leeftijd minder kunnen zijn.
Flinterdunne babyhuidDoor bewakingssensoren te verwerken in een jasje hoeven ze niet langer op de flinterdunne babyhuid geplakt te worden. Dit maakt de pijnlijke en daarmee stressvolle verwisseling van plaksensoren overbodig. Ook kunnen ouders het kind gemakkelijker oppakken en vasthouden.
Sibrecht Bouwstra ontwikkelde voor haar promotieonderzoek ook een couveusedekentje met licht. Zo is onder meer de ademhaling van het kindje te zien door een ingebouwde groter en kleiner wordende lichtcirkel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.