Video

Zestien bewoners opgepakt bij inval woonwagenkamp Deutersestraat Den Bosch

31 oktober 2013 om 07:57 • Aangepast 22 november 2020 om 03:01
nl
Bij een inval op het woonwagencentrum aan de Deutersestraat in Den Bosch zijn zestien bewoners opgepakt. Ze worden verdacht van witwaspraktijken en zitten vast. De politie denkt dat het witwassen zes jaar heeft geduurd, melden bronnen.
Profielfoto van
Geschreven door

Op het woonwagenkamp aan de Deutersestraat in Den Bosch vond donderdag om zes uur 's ochtends een massale inval plaats. De betrokken partijen hebben gemeld vrijdagochtend verder te gaan met de doorzoeking van het woonwagenkamp.
Ook inval in OssBij de inval waren driehonderd mensen betrokken, onder wie zeventig militairen. De actie was bedoeld om 'vrijplaatsen' tegen te gaan, plekken waar de overheid geen vat op heeft. Ook was er een inval bij een bedrijf aan de Kazernestraat in Oss. Die inval zou iets te maken hebben met het onderzoek op het woonwagenkamp in Den Bosch. Meer informatie kan de politie onder de inval in Oss nog niet geven.
Het kamp is hermetisch afgesloten voor omwonenden, publiek en pers. Leden van de Mobiele Eenheid bewaken de ingang van het kamp en de buurt. Op het kamp staan ongeveer tien huizen.

Bewoners in bussen meegenomenOnder leiding van justitie zijn alle 23 op het kamp aanwezige volwassenen in bussen meegenomen naar verschillende politiebureaus. Zes kinderen (van 0 tot 13 jaar) die tijdens de inval op het kamp waren, zijn door de gemeente ondergebracht bij familie of inmiddels herenigd met hun ouders.
Van de 23 volwassen bewoners zijn zestien mensen opgepakt op verdenking van witwaspraktijken. Zeven mensen die niet op het kamp wonen, werden in de loop van de dag vrijgelaten. Het is onbekend of ze nog verdacht worden.
'Politie had secuurder moeten werken' Advocaat Peter van Zon die met kantoorgenoten meerdere kampbewoners bijstaat, denkt vanwege de zeven vrijlatingen dat de politie beter onderzoek had moeten doen en secuurder had kunnen zijn, zeker omdat er kinderen bij betrokken zijn geraakt. "Er is een schot hagel afgevuurd."
Het strafrechtelijk onderzoek richt zich nu op het zoeken naar contant geld, luxe goederen maar ook bankpassen en eigendomsbewijzen. Naast contant geld zijn ook vuurwapens op het kamp gevonden.
Helikopter ingezetEr zijn speurhonden ingezet en boven het kamp cirkelde nu en dan een politiehelikopter. Militairen zochten met speciale apparatuur naar verborgen ruimtes op het kamp.

Wachten op privacy instellingen...

Ook zochten ze op een grasveld naast het woonwagenkamp naar geld. De politie heeft ook een paardenstal tegenover het kamp doorzocht. Hier werd een paardentrailer opgehaald.
Illegale bouwselsDe gemeente controleerde ook of er illegaal gebouwd is op het kamp en of op illegale wijze grond is toegeëigend. Netbeheerder Enexis was ook ter plaatse, vanwege illegale afname van stroom. Het kamp zou bewoond worden door leden van één familie.
Taskforce B5 actieHet gaat om een gecombineerde actie van onder meer politie, gemeente, justitie en belastingdienst. "Niet alleen om drugs op te sporen, maar ook andere strafrechtelijke, bestuursrechtelijke en fiscale overtredingen", aldus politiewoordvoerder Dion Luijten. De actie wordt gehouden onder de vlag van de Taskforce B5 van de politie.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.