Ex-wethouder Helmond Peter Tielemans eist excuses van gemeente: 'Rapport pleit mij vrij'
Tielemans zou in twee jaar tijd voor meer dan duizend euro aan taxiritjes van en naar de kroeg op kosten van de gemeente hebben gedeclareerd. Toen dat bekend werd stapte hij op.
De gemeenteraad gaf vervolgens accountantbureau BDO de opdracht om een feitenonderzoek te doen naar de declaraties van burgemeester en wethouders. Het feitenonderzoek van BDO is inmiddels klaar.
Deel van onderzoekDe advocaat van oud-wethouder Tielemans heeft een deel van het onderzoek in handen. Volgens advocaat Mr. Richard Wagemans staat in het onderzoek dat er geen sprake is van onrechtmatige of ondoelmatige uitgaven van Tielemans.
Burgemeester en wethouders mochten gebruik maken van een taxi, indien ze de taxibon aftekenden, met daarop vermeld het nummer van het taxipasje. Uit het onderzoek zou blijken dat een groot aantal facturen van taxibedrijven op naam van Tielemans door de gemeente is betaald, zonder dat er een afgetekende taxibon aanwezig was.
'Nooit gezien'Volgens Tielemans heeft hij die facturen nooit gezien en was hij dus ook niet op de hoogte van het ontbreken van de bonnetjes. Ondanks het ontbreken van die getekende bonnetjes zouden de facturen bijna twee jaar lang toch zijn voldaan, onder verantwoordelijkheid van de gemeentesecretaris.
"Uit het feitenonderzoek is niet vast komen te staan of de op naam van oud-wethouder Tielemans gefactureerde taxiritten daadwerkelijk door hem zijn gemaakt", aldus de advocaat.
Digitale agenda gewistUit het rapport zou ook blijken dat dat een aantal uitgaven niet te controleren waren, omdat de gemeente de digitale agenda van Tielemans in maart 2012 heeft gewist. Daardoor zijn uitgaven voor die periode niet meer te verifiëren. Voor de periode dat de agenda nog wel beschikbaar is, zou zijn aangetoond dat de taxiritten uit die periode wel terecht zijn gedeclareerd.
Tielemans vindt het vervelend dat die andere kosten niet gecontroleerd kunnen worden, omdat de agenda dus gewist is. "Echter, de verantwoordelijkheid daarvoor ligt geheel bij de gemeente Helmond", aldus zijn advocaat.
Raadcommissie wil nog niet reagerenDe raadscommissie die de declaraties van B&W onderzoekt, wil nog niet reageren op de beweringen van de advocaat, omdat de commissie het BDO-rapport nog moet bespreken. Volgens commissievoorzitter Erik de Vries worden de bevindingen van de commissie op korte termijn bekendgemaakt. Dan wordt ook het BDO-rapport openbaar.
Advocaat Richard Wagemans van Tielemans maakt de inhoud van het BDO-rapport nu al bekend, omdat hij twijfelt aan de onafhankelijkheid van de raadscommissie. "Er zijn ernstige bezwaren in te brengen tegen de handelswijze van de onderzoekscommissie, nu immers deze slager zijn eigen vlees keurt, na eerst al publiekelijk te hebben gesteld dat datzelfde vlees niet deugde", zo laat zijn advocaat weten.
'Onterecht beschuldigd'"Het beginsel van hoor en wederhoor en het feit dat iemand recht heeft op een onafhankelijk onderzoek, daar doen ze in Helmond niet aan. Het college en de gemeenteraad moeten nu de ruggengraat hebben om te zeggen: het spijt ons, we hebben je onterecht beschuldigd", zegt Wagemans.
Excuses van raadsledenTielemans gaat ervan uit dat hij volledig wordt gerehabiliteerd. Ook wil hij dat Helmondse politici die zich negatief over hem hebben uitgelaten, publiekelijk hun excuses aanbieden. Volgens de oud-wethouder was het 95.000 euro kostende rapport van BDO niet nodig geweest als de gemeenteraad de moeite had genomen om hoor en wederhoor toe te passen.
Tielemans zei in juli al dat hij de stellige indruk heeft dat hij slachtoffer is geworden van politieke karaktermoord. "Ik ben er stellig van overtuigd dat het een politieke afrekening is. Het CDA heeft een appeltje met me te schillen."