'Primark in Eindhoven is spotgoedkoop door uitbuiting in lagelonenlanden'
Schoenen voor 17 euro, jassen voor 11 euro, een blouse voor 6 euro: die kleding wordt vooral in lagelonenlanden gemaakt waar Primark voor veel banen in textielfabrieken zorgt.
KeerzijdeMaar volgens Niki Janssen van de organisatie Schone Kleren Campagne is er ook een keerzijde. "Bijvoorbeeld in Cambodja betaalt Primark werkneemsters gemiddeld zo'n 60 euro loon per maand, terwijl er minstens 285 per maand nodig is om rond te komen, om kinderen naar school te doen en om medicijnen te kopen."
Het Ierse Primark bestaat sinds 1969 als budgetkledingketen en bestelt kleding bij de goedkoopste leveranciers, veelal in lagelonenlanden. Alles wordt onder een eigen merknaam verkocht, tegen lage prijzen waardoor klanten relatief meer kopen. Andere kledingmerken zoals H&M, Coolcat, C&A en Tommy Hilfiger volgden al snel het voorbeeld van Primark.
Leefbaar loonJuist omdat Primark destijds trendsettend was, hoopt Schone Kleren Campagne dat het Ierse bedrijf ook nu leidend wordt voor beter loon en betere arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden.
Volgens Niki Janssen kunnen klanten daar zelf voor zorgen: "Stuur na je aankopen daar een mailtje naar Primark. Van 'hey, fantastisch dat jullie hier zitten, en ik wil ook klant bij jullie blijven, maar hoe zit het met leefbaar loon? Betalen jullie dat ook uit? Ga dat eens doen!'. Zeker met petities maken modemerken kleine stapjes, maar ze doen dat wel. Zeker als ze merken dat klanten dat belangrijk vinden."
Primark wil niet voor camera reageren.