2000 schadeclaims tegen MSD in Oss, Nuvaring zou herseninfarcten veroorzaken
Volgens de Amerikaanse vrouwen die de schadeclaim hebben ingediend, heeft de Nuvaring longembolieën en herseninfarcten veroorzaakt.
SterfgevallenIn de krant komt de advocaat aan het woord, hij staat vierhonderd cliënten bij. Hij voert vijf zaken aan waarbij de gebruikster is overleden door de Nuvaring. Om hoeveel sterfgevallen het in totaal gaat, is onbekend.
Uit Deens onderzoek zou blijken dat de tromboserisico's van de Nuvaring vergelijkbaar zijn met die van anticonceptiepil Diane-35. In Nederland zijn geen sterfgevallen gemeld die verband houden met de Nuvaring. Wel zijn er 31 embolieën gemeld, dat zijn bloedstolsels die dodelijk kunnen zijn.
Geen Nederlandse claimsVolgens MSD zijn er geen Nederlandse claims bij het bedrijf binnengekomen.
Kunststof ringDe Nuvaring werd in de markt gezet als gunstiger alternatief voor de pil omdat de hormoondosering lager zou zijn. Maandelijks wordt de kunststof ring vaginaal ingebracht. De ring scheidt hormonen af die zwangerschap voorkomen.
MSD laat in een reactie weten dat ze achter de werking en effectiviteit staat van Nuvaring als anticonceptiemiddel. Volgens de fabrikant kunnen artsen als geen ander een inschatting maken van eventuele risico's op trombose bij gebruik van dit anticonceptiemiddel (als er sprake is van overgewicht en roken of trombose in de familie) en moet het middel altijd in overleg met de huisarts worden gebruikt.
'Geen enkele reden tot ongerustheid'"Als de Nuvaring in overleg met de huisarts is voorgeschreven, en die heeft goed gekeken naar het tromboserisico, is er geen enkele reden tot ongerustheid", zegt Caroline Doornebos, medisch directeur van MSD. "Je kunt een anticonceptiemiddel niet als een snoepje innemen, je moet vooraf goed overwegen of er een verhoogd risico is." De patientenvereniging NCPF laat weten dat vrouwen beter moeten worden voorgelicht.
Geen hormoonpiekenDe Nuvaring geeft volgens MSD gelijkmatig hormonen af. Dat houdt in dat er in de bloedspiegels geen hormoonpieken of -dalen in het bloed optreden.
In Nederland wordt de ring jaarlijks 170.000 keer verstrekt, blijkt uit cijfers van de stichting Farmaceutische Kengetallen. .