Varkensvet verwarmt Pieter van den Hoogenband Zwemstadion Eindhoven
Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion wordt verwarmd met de laatste restjes varkensvet die bij destructiebedrijf Rendac in Son worden geperst uit varkenskadavers. Bax vertelt in Binnenlands Bestuur, het blad voor de Nederlandse overheid, dat het de 'ideale brandstof' is. Tankwagens hoeven maar een paar kilometer te rijden om het brandbare goedje in een ondergrondse tank te pompen.
'Ranomi zwemt op varkensvet'De bioline wordt gebruikt om een scheepsmotor aan te sturen. Deze produceert sinds 2008 zo'n 17 miljoen kilowattuur per jaar. Drie miljoen is voor het zwembad, de rest wordt als groene stroom teruggestuurd en voorziet 4200 Eindhovense huishoudens van energie.
De warmte is een bijproduct van de motor, die wordt gebruikt voor de verwarming van het water en de binnenlucht van de zwemzalen. Recreatiezwemmers zwemmen het liefste in water van 31 graden. Een professionele wedstrijdzwemmer als Ranomi Kromowidjojo prefereert een temperatuur van 27,2 graden.
Gasverbruik flink verminderdHet Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep bestaat uit twee delen: het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion voor wedstrijdzwemmers en een recreatiegedeelte. In totaal zijn er vier baden met een totale inhoud van twaalf miljoen kubieke meter. Het is een van de grootste zwemcomplexen van Europa. Het gasverbruik is flink verminderd door innovaties als bioline.