'Negatief beeld Oost-Europese arbeiders klopt niet'

30 december 2013 om 16:48
nl
Het negatieve beeld dat Nederlanders hebben van Oost-Europese werknemers is onterecht. Dat zegt Felix de Bekker van uitzendorganisatie Goodmorning in Etten-Leur.
Geschreven door

Uit onderzoek van Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat bijna tweederde van de Nederlanders vooral nadelen ziet in de komst van meer Oost-Europeanen. Ze vinden dat deze migranten misbruik maken van uitkeringen, dat ze banen afpakken van Nederlanders, dat ze overlast op straat veroorzaken en in de criminaliteit zitten.
'Onbekend maakt onbemind'Volgens De Bekker klopt dit beeld niet. "Klanten die werken met onze uitzendkrachten, ook Roemenen, zijn zeer tevreden. Het is eerder 'onbekend maakt onbemind'. Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat Oost-Europese werknemers hier geen banen van Nederlanders inpikken. Ik snap dat dit beeld bestaat in tijden van crisis en hoge werkloosheid, maar het klopt niet."
"Helaas wordt dit vuurtje door de PVV nog eens extra aangeblazen. We hebben die partij al meerdere keren aangeboden om eens bij ons langs te komen om zelf te zien hoe de werkelijkheid in elkaar zit. Tot nu toe is de PVV daar niet op ingegaan", aldus de woordvoerder van Goodmorning, één van de grootste uitzendorganisaties met Oost-Europeanen in Nederland.
Geen werkvergunningPer 1 januari 2014 kunnen Roemenen en Bulgaren in Nederland zonder werkvergunning aan de slag. Onder anderen minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat de grens voor deze mensen te vroeg opengaat. Ook steden als Den Haag en Rotterdam en de politieke partijen SP en PVV maken zich zorgen over de verwachte toestroom van Oost-Europese arbeidsmigranten.
Uit het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt verder dat zestig procent van de Nederlanders vindt dat de Oost-Europeanen worden uitgebuit en dat overheid daar tegen moet optreden. Dat is niet alleen omdat men uitbuiting afkeurenswaardig vindt, aldus de onderzoekers van het SCP.
Oneerlijke concurrentieUitbuiting in de vorm van onderbetaling en arbeidsmigranten te lange dagen laten maken, leidt tot oneerlijke concurrentie. Overheidsingrijpen zorgt dan voor een gelijk speelveld.
De helft van de ondervraagden is het eens met de uitspraak dat migranten uit Oost-Europa harde werkers zijn. Dat geldt met name voor Polen. Bulgaren en Roemenen worden negatiever beoordeeld. Vooral lager opgeleiden staan negatief tegenover de arbeidsmigranten uit Oost-Europa.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.