Video

Flinke daling in inbouw lpg-tanks door stijgende lpg-prijs

2 januari 2014 om 13:26
nl
Garage Peter Mink in Breda merkt een flinke daling in het aantal auto's waarin een lpg-tank wordt ingebouwd. Het gebruik hiervan neemt af omdat per 1 januari de prijs voor lpg met zo'n 10 cent is verhoogd.
Geschreven door

"Vorig jaar heb ik er zo'n honderdvijftig ingebouwd, voor dit jaar heb ik nog maar drie afspraken staan. Daarna staat de teller op nul. Het is drastisch gedaald. Mensen rijden toch door op benzine", aldus eigenaar Peter Mink. "Terwijl benzine toch vervuilender is voor het milieu."
Mensen die in het bezit zijn van een oldtimer worden dubbel zo hard gepakt. "De prijs voor lpg is gestegen maar ook moeten zij vanaf nu motorrijtuigenbelasting gaan betalen. Dat is een flinke strop. Daarom kiezen sommigen er nu weer voor om de lpg-tank uit de auto te laten halen", vertelt Mink.
Haaks op het buitenlandOok de industrie die autogassystemen maakt, is negatief over de accijnsverhoging. Bart van Aerle van Prins Autogassystemen in Eindhoven: "Deze maatregel staat haaks op wat er in het buitenland gebeurd. In landen zoals Polen, Italië, Duitsland en België wordt lpg door de overheid juist gepromoot als milieuvriendelijk alternatief voor benzine en diesel. In België wordt om die reden op autogas helemaal geen accijns geheven. In Duitsland ligt de accijns op lpg al 10 jaar vast en wordt er gepraat om dit ook voor de komende 10 jaar te doen". Prins Autogassystemen levert vooral aan het buitenland en wordt dus niet direct getroffen door de maatregel van het kabinet.
Ook Van Aerle is bezorgd over het lot van pomphouders in de grensregio: "Het kabinet zal na een half jaar het effect van de accijnsverhoging bekijken. Maar dan zijn al veel pomphouders kapot".
NekslagDe brancheorganisaties Bovag en de Belangenvereniging Tankstations (BETA) vrezen dat de accijnsverhoging op autobrandstoffen de nekslag wordt voor een groot deel van de pomphouders in de grensstreek. Zij kunnen niet meer opboksen tegen hun concurrenten in Duitsland en België. "Je ziet nu al dat ongelofelijk veel mensen over de grens gaan tanken. Dat worden er nog veel meer dan nu. En niet alleen particulieren, ook steeds meer transportbedrijven en zakelijke rijders'', zegt Paul de Waal van de Bovag.
Pomphouders aan de grens hebben volgens hem te maken met 20 tot 50 procent minder omzet. De Bovag voorziet dat veel van de 800 tot 900 pomphouders aan de grensstreek failliet zullen gaan of ermee stoppen.
OneerlijkEdsko Schuitema van BETA beaamt dit en spreekt van een oneerlijke regeling, waardoor de betreffende pomphouders 'van hun brood worden beroofd'. Hij pleit voor een compensatieregeling voor deze ondernemers en wil dat de accijnsverhoging wordt teruggedraaid.
De belastingverhogingen op benzine, diesel en lpg die deze week zijn doorgevoerd, maken het voor steeds meer mensen interessant om verder te rijden om in het buitenland te tanken. "En ze nemen dan ook meteen de boodschappen, drank en de sigaretten voor de buurvrouw mee. Je ziet dat er enorme supermarkten net over de grens uit de grond worden gestampt'', vertelt De Waal van de Bovag.
BanenHet oplopende prijsverschil met België en Duitsland levert volgens de belangenorganisaties niet alleen een enorme inkomstenderving voor de schatkist op. Ook raken veel mensen bij Nederlandse tankstations hun baan kwijt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.