Succespaard Bonfire van Anky van Grunsven overleden
Volgens het Brabants Dagblad zal de as van het dier spoedig bij Van Grunsven in Erp worden bezorgd. Waarschijnlijk nog deze week wordt de as uitgestrooid rond de stallen.
Met Gestion Bonfire, die ruim 30 jaar werd, vierde Van Grunsven in het begin van haar loopbaan vele successen. Haar tweede Nederlandse dressuurtitel behaalde ze in 1991 voor de eerste keer op Bonfire. Met haar bruine Oldenburger ruin won ze onder meer negen nationale titels, vijf keer de wereldbekerfinale en de wereldtitel in 1994.
Haar eerste olympische dressuurtitel veroverde Van Grunsven bij Sydney 2000 op Bonfire. Daarna herhaalde ze dat grote succes met Salinero bij Athene 2004 en Peking 2008.
InslapenVan Grunsven heeft Bonfire moeten laten inslapen, zegt haar partner en trainer Sjef Janssen maandag tegen Langs de Lijn. "Bonfire had al een bijnierziekte en kreeg de laatste weken ook ontstekingen in de hoeven." De complicaties die daarbij kwamen kijken, deed Van Grunsven besluiten om het paard te laten inslapen. "Een hele moeilijke beslissing, natuurlijk vooral voor Anky", zegt Janssen.
In september liet Van Grunsven nog weten dat het goed gaat met de gezondheid van Bonfire, afgezien van wat ouderdomskwaaltjes. Van Grunsven zegt maandag te emotioneel te zijn om te reageren op de dood van Bonfire.
[Tweet:body:https://twitter.com/ankyvangrunsven/status/394895062888620032]
Bonfire mocht na zijn pensionering bij de familie Van Grunsven in de wei van zijn oude dag genieten. De Gemertse beeldhouwer Toon Grassens maakte een bronzen standbeeld van het paard. Dat staat in Erp, de plaats waar Bonfire zijn laatste jaren doorbracht.
Grenzen verlegd Hoe dan ook was Bonfire het paard waarmee Van Grunsven grenzen verlegde. De combinatie was internationaal de eerste die, na jaren van hard werken, de Duitse hegemonie in de sport verbrak. Vijf olympische medailles, vier medailles op een WK, een Europese titel, het hield niet op.
Met Bonfire gaf ze de Nederlandse dressuursport een ongekende impuls. In Barcelona 1992 kwam de eerste olympische medaille, zilver met de equipe. "Daar kregen we echt het gevoel dat er veel meer in zat als we nog professioneler zouden worden'', verklaarde ze later. Samen met trainer en partner Sjef Janssen zette ze die stappen.
Uniek paard "Een paard als Bonfire krijg ik nooit weer'', zei Anky vol emotie, bij het afscheid in Sydney, al zou ze die uitspraak na de successen met Salinero later enigszins nuanceren.
Net zo hard genoot de amazone van de 10 jaar dat Bonfire, sinds de Spelen van Londen in 2012 vergezeld van Salinero, nog bij haar in de wei liep. "Ook dat was super.''
Indoor BrabantGerrit Jan Swinkels, voorzitter van Indoor Brabant, schrok van het nieuws dat Bonfire overleden is. Swinkels: "Bonfire heeft zoveel betekend voor Nederland en voor Indoor Brabant. Dankzij dit paard staat Nederland als dressuurland op de kaart. Dat Bonfire dertig jaar is geworden is bijzonder voor zo'n groot paard."
Hij vervolgt: "Ik weet nog goed dat we een groots afscheid hebben verzorgd voor Bonfire tijdens Indoor Brabant 2002. In 2001 wilden we dat al doen, maar toen ging Indoor Brabant niet door vanwege de MKZ-crisis. Gelukkig wilde Anky een jaar later alsnog meewerken aan een groots afscheid."
'Bonfire maakte paardensport populair'De paardensportbond KNHS laat maandag in een reactie weten dat Van Grunsven samen met Bonfire de hippische sport bij een breed publiek enorm populair hebben gemaakt.
"Zij koppelden gratie en lichtvoetigheid aan ongedwongenheid, waardoor het leek alsof ze samen een gepassioneerde tango dansten die geen van beiden enige moeite kostte. Hippisch Nederland is Bonfire ongelooflijk veel dank verschuldigd!" Zegt de bond.
Olympische Spelen Sydney[YouTube:body:http://youtu.be/Ng-k8Ftk7LA]
Wereldbekerfinale Den Bosch[YouTube:body:http://youtu.be/zsjf-qHi8Aw]