Brabantse scholen verbieden energiedrankjes, 'Pure wodka is minder slecht voor je dan energiedrank'
Voedingsdeskundige Roelien Scheepbouwer vertelt in de Telegraaf dat het drinken van twee glazen pure wodka nog beter is dan het drinken van een blikje energiedrank. "Feitelijk is pure wodka minder slecht voor je dan energiedrank", vertelt ze in de Telegraaf van dinsdag. "In energiedrank zit suiker, taurine, cafeïne en fenylalanine. Het is een groot chemisch, synthetisch mengsel met nul voedingswaarde."
De Eindhovense voedingsdeskundige Margreet Damsma is het daar niet helemaal mee eens. "Feitelijk zit in een blikje energiedrank evenveel cafeïne als in een kop koffie. Te veel cafeïne is schadelijk voor een kind. In de drankjes zit voornamelijk veel suiker, dat zijn dikmakers. Maar dat het een grote chemische rommel is, daar ben ik het niet mee eens."
Waarschuwen"Te veel cafeïne op jonge leeftijd is echt schadelijk. Als een kind af en toe één blikje drinkt omdat hij het lekker vindt, is er niks aan de hand." De drankjes worden pas schadelijk als een kind er meerdere van op een dag drinkt. "Er liggen nu kinderen op de Eerste Hulp met hartkloppingen omdat ze vier of vijf blikjes op een avond drinken. Als je er gevoelig voor bent, is het echt gevaarlijk", aldus Damsma.
De drankjes zijn goedkoop en worden erg toegankelijk gemaakt voor kinderen vindt Damsma. "Door middel van marketing wordt het geassocieerd met topsport en een coole levensstijl." Jaren geleden ontstond er ook ophef over Coca-Cola. "Ter vergelijking, in een blikje Red Bull zit vier keer zo veel cafeïne als in een blikje cola. Het is niet bedoeld als frisdrank."
"Ik pleit er dan ook voor dat ouders, kinderen, maar ook andere kopers van de drankjes worden gewaarschuwd, net zoals dat nu met roken of alcohol het geval is." In december 2014 voert de regering dan ook een waarschuwingsetiket in.
VerbodOp het Eindhovense Eckart College geldt sinds één jaar dan ook een verbod op de drankjes. "Aanleiding was een leerling die bijna elke dag de klas uit werd gestuurd vanwege zijn gedrag. Toen we het gesprek met hem aangingen, bleek dat hij acht blikjes energiedrank op een dag dronk. Samen met de ouders hebben we dat weten te stoppen, waardoor zijn gedrag daadwerkelijk veranderde. Daarna hebben we het verbod centraal ingevoerd", vertelt rector Jean Wiertz.
Het Stedelijk College in Eindhoven heeft het verbod niet ingesteld. "Wij houden niet zo van verbieden, wij vinden informeren en voorlichting geven belangrijker." Het Eckart College onderstreept dat. "Ook wij proberen de leefstijl van jongeren te bespreken in de lessen biologie of verzorging, maar staan achter ons verbod op de drankjes."