Afnemer heeft Philips maandenlang bedreigd: bedreigingen via mail en bezoeken bij medewerkers thuis
Philips zou jarenlang voorschakelapparatuur hebben geleverd. Dat stopte afgelopen zomer. De afnemer wilde vervolgens lampen hebben van het bedrijf, maar Philips wilde hem deze niet geven. Vervolgens zette de man uit Noord-Holland Philips onder druk om te blijven leveren.
'Bijna dagelijks bedreigingen'De afnemer zou Philips de afgelopen maanden bijna dagelijks hebben bedreigd. "In tegenstelling tot de gemaakte afspraken worden wij al maanden, vaak dagelijks, door de afnemer via mail, bij onze gebouwen en zelfs op huisadres van Philipsmensen lastig gevallen, geïntimideerd en bedreigd met als doel om de lampen opnieuw te leveren. "
Ondanks de bedreigingen heeft Philips de man, afkomstig uit Noord-Holland, begin dit jaar alsnog een partij lampen geleverd. "Hierbij hebben we duidelijk gemaakt dat het écht de laatste keer is", liet een woordvoerder zaterdagavond aan Omroep Brabant weten. "Daartegenover stond dat deze afnemer Philips en Philipsmensen op geen enkele wijze meer zou benaderen." In de uitzending van Brandpunt bleek dat de man ongeveer 100.000 lampen van Philips had gekregen.
'Zaak ligt bij de politie'Philips zegt geschrokken te zijn van de man die medewerkers thuis heeft bedreigd. "We kunnen maar weinig tegen hem beginnen. De zaak ligt bij de politie. Het feit dat hij nu waarschijnlijk wordt opgevoerd in het programma is bijzonder raar. Dat hem een podium wordt geboden is erg onhandig", zegt de woordvoerder.
In de aflevering van Brandpunt werd gesuggereerd dat de afnemer een 'wurgcontract' moest tekenen. "Hier is geen sprake van. Hij heeft een standaardcontract getekend", legt de woordvoerder uit. "De afnemer heeft nooit juridische stappen tegen ons ondernomen."
'Philips heeft verdiend aan wietbranche' In de reportage Duister Licht van Brandpunt kwam de afnemer niet aan het woord. Volgens zijn advocaat mocht de afnemer niets zeggen. Deed hij dat wel dan kostte hem dat 100.000 euro per keer.
Brandpunt bracht in de reportage naar voren dat er 'aanwijzingen zijn dat multinational Philips jarenlang goed geld heeft verdiend aan de wietbranche' met de verkoop van lampen. De lampen kwamen via een ander bedrijf bij de afnemer terecht. De afnemer verdiende flink met de doorverkoop van de lampen. Volgens Brandpunt zou de man in hoogtij dagen dagelijks voor 22.000 euro aan lampen hebben gekocht en weer door verkocht. Zijn omzet zou ongeveer zes miljoen hebben bedragen.
Philips voelde zich genoodzaakt om een dag voor de uitzending van KRO Brandpunt te reageren. In een schriftelijke verklaring stelt het bedrijf: "Philips heeft twee jaar geleden bewust besloten om niet meer te leveren aan bedrijven die onze lampen doorleveren aan de wietbranche. Wanneer wij aanwijzingen hebben dat Philipslampen voor wietteelt worden gebruikt, treden wij op door het stoppen van de leveringen."
'Philips niet aan het woord'Volgens de woordvoerder van Philips die is benaderd door Liesbeth Staats, de maker van de reportage Duister Licht, kon Philips niet goed aan bod komen in de uitzending. "Wij hebben niet adequaat kunnen reageren." Brandpunt liet weten Philips de kans te hebben geboden voor de camera te reageren, maar dat het bedrijf daar vanaf zag. "Wel hebben ze schriftelijk enkele vragen beantwoord."
Volgens Philips is gekozen om niet voor de camera te verschijnen vanwege 'de persoonlijke veiligheid van onze collega’s'. Die zouden in gevaar kunnen komen door de uitzending.
'IJzersterk verhaal'"Wij hebben een ijzersterk verhaal waar ik volledig achter sta", zei eindredacteur Bas van der Ham van Brandpunt tegen Omroep Brabant. "Het feit dat een multinational vooraf al reageert, mag bijzonder genoemd noemen. Dan is er echt wel iets aan de hand."
Een preview van de uitzending staat inmiddels online.