Medewerkers sociale werkplaatsen voeren actie in Den Haag
Vanuit de WVS-groep in West-Brabant reisden zes bussen met ruim 300 medewerkers af naar Den Haag. Ook het personeel van de sociale werkplaats Wava/Go! in Oosterhout voerde actie. Abvakabo FNV meldt dat er zo'n 6000 demonstranten aanwezig waren.
'Geen topsalaris'"Wij verdienen al geen topsalaris", vertelde Sjaak Snepvangers, voorzitter van de ondernemingsraad van de WVS-groep. "Ruim veertig procent van onze medewerkers zit op het niveau van het wettelijk minimumloon. Het leven wordt steeds duurder en door onze cao te bevriezen, gaan we er nooit meer op vooruit."
ParticipatiewetVolgens vakbond Abvakabo FNV komt er nog meer slecht nieuws aan voor de sociale werkplaatsen. Dit voorjaar neemt de Tweede Kamer een besluit over de Participatiewet. Hierin staat onder meer dat mensen met een arbeidshandicap zoveel mogelijk naar reguliere werkplekken begeleid moeten worden. De bond maakt zich grote zorgen over deze wet en wil dat de plannen van tafel gaan.
"Het kabinet zegt dat de rechten van de huidige 'sw-werknemers' overeind blijven, maar door de Participatiewet worden sw-bedrijven steeds kleiner. Hierdoor wordt de mogelijkheid om daar terug te keren als het werk bij de 'reguliere' werkgever stopt, steeds kleiner", benadrukt de bond. "De druk om buiten het sw-bedrijf te gaan werken, wordt verder opgevoerd. En dat terwijl door de crisis echte banen niet voor het opscheppen liggen. Dan komen mensen dus thuis te zitten met een uitkering en dat willen ze niet."
Medewerkers boosDe werknemers van de sociale werkplaatsen vrezen voor hun baan. "In een vrij bedrijf kom ik niet mee. Met de beperking die ik heb, ben ik blij dat ik in de sociale werkplaats kan werken", zegt een van de medewerkers. "Wij verdienen niet heel erg vet, maar wij komen wel iedere ochtend naar ons werk ondanks onze beperkingen", vertelde een ander.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken sprak de actievoerders dinsdag toe. Zij benadrukte onder meer dat gemeenten ook in de toekomst een zorgplicht houden. Als arbeidsgehandicapten vanuit de sociale werkplaatsen een reguliere baan krijgen en dat niet aankunnen, blijven gemeenten verantwoordelijk om hen te begeleiden naar ander werk.