'Inzet kolonel Van Harskamp uit Rijen niet meegewogen bij intrekken verklaring van geen bezwaar'
De ex-kolonel moest weg bij Defensie vanwege twee veroordelingen. In 2010 kreeg hij een werkstraf van tachtig uur opgelegd voor de mishandeling van zijn vriendin en in 2011 moest hij een boete van vijfhonderd euro betalen omdat hij de ex van zijn vriendin zou hebben mishandeld met een baksteen.
Zonder VGB geen baanZonder VGB mag Van Harskamp niet meer in het leger functioneren. Daarom vecht de kolonel het besluit van Defensie bij de bestuursrechter aan.Ruperti wees er onder meer op dat Van Harskamp zelf hulp bij Defensie heeft gezocht voor zijn problemen en dat hij daar hard aan heeft gewerkt.
Van Harskamp zelf vindt dat hij genoeg heeft gedaan om recht te hebben op een VGB. "Ik heb professionele hulp gezocht, ik heb mijn boetedoening gedaan. Mijn naam is voor altijd besmet. Het is een politieke afweging, er moest een voorbeeld gesteld worden, zo voel ik het. Ik ben geen risico."
Volgens Advocaat Daalder van Defensie heeft een kolonel een voorbeeldfunctie. "Anders zouden we dit ook door de vingers moeten zien bij lagere rangen. Dat kan natuurlijk niet."
Kolonel kan zich niet beheersenDefensie vindt dat de kolonel te weinig in staat is zichzelf te beheersen. "Dat zal zich ook manifesteren in zijn functie", aldus Daalder.
Advocaat Ruperti vindt toch dat er rekening moet worden gehouden met de inzet van de kolonel. "Zijn uitzendingen naar Irak en Afghanistan zijn pittig geweest, dat heeft invloed. Daar gaat minister te snel aan voorbij. Gelijke monniken, gelijke kappen wordt hier te hard toegepast."
Steun'De massale steun nu van militairen voelt als kameraadschap, maar dat leeft kennelijk alleen bij hen. Reacties vanuit de top van Defensie hebben mij zeer geraakt', leest Richard van Harskamp voor tijdens in de rechtszaal. De rechter doet op 26 maart uitspraak.