'Kontliedje uit de hel' in schilderij De Tuin der Lusten van Jeroen Bosch
De Tuin der Lusten van de Bossche schilder Jeroen Bosch spreekt natuurlijk tot de verbeelding. "Het hele middenpaneel is bedoeld als één groot raadsel", zegt Eduard Hoffman van het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch. Maar de ontdekking van deze muziek in het schilderij is volgens hem niet nieuw.
'Het kontliedje'De Britse krant The Guardian besteedt donderdag aandacht aan de blogster Amelia, die besloot om het muziekstukje op de blote bips van één van de zondaren uit het schilderij daadwerkelijk in muziek om te zetten.
"Dit is letterlijk een 600 jaar oud kontliedje uit de hel", schrijft ze erbij.
Koor van zielenVolgens Eduard Hoffman van het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch gaat het om een bekend deel van het schilderij. "En eigenlijk kan ik me ook niet voorstellen dat het niet al een keer is gespeeld door een pianist." Maar zelf had hij het 'kontliedje' ook nog nooit gehoord.
"Wat we nu weten is dat het schilderij in opdracht is gemaakt van een adellijke familie, de voorlopers van de koninklijke familie. Zij vulden hun avonden met kijken naar het schilderij en het ontdekken van raadsels. Er zijn al heel veel romans geschreven over geheime boodschappen die het schilderij zou bevatten."