Baarle-Nassau mag van de provincie zelfstandige gemeente blijven
Dat blijkt uit een gezamenlijke brief van gouverneur Berx van de Provincie Antwerpen en commissaris van de Koning Wim van de Donk van Noord-Brabant.
Naast de ambtelijke fusie wordt in die brief het geplande Grensoverschrijden Openbaar Lichaam met tweelinggemeente Baarle-Hertog geprezen. Het GOL moet uiteindelijk leiden tot de vorming van één Europese gemeente Baarle op het grondgebied van Nederland en België.
Geen aanleiding meer voor gemeentelijke herindelingDe provincie stelt in de brief dat met de ingeslagen weg van het Baarlese gemeentebestuur 'er vanuit provinciaal perspectief geen enkele aanleiding is voor een van boven opgelegde gemeentelijke herindeling' van Baarle-Nasau.
Daarmee worden tegenstanders van de ambtelijke fusie van Baarle-Nassau en zijn Nederlandse buurgemeenten gerustgesteld. Vooral zustergemeente Baarle-Hertog heeft steeds de vrees uitgesproken dat de ambtelijke fusie uiteindelijk zal leiden tot een volledige herindeling, een samengaan dus met Alpen-Chaam en Gilze en Rijen. Dit zou de samenwerking met het veel kleinere Belgische Baarle-Hertog in hun ogen onmogelijk maken.
Ook actiegroepen in Baarle-Nassau zelf waren om die reden tegen de ambtelijke fusie.
Ambtelijke fusie én grensoverschrijdende samenwerkingDe beide provincies stellen dat de ambtelijke fusie met de Nederlandse buurgemeenten niet ten koste hoeft te gaan van een verdergaande samenwerking met Baarle-Hertog met als eindpunt de vorming van één Europese gemeente. De ingeslagen weg van het college van Baarle-Nassau wordt dus van harte ondersteund.
Waarnemend burgemeester Braam van Baarle-Nassau is zeer ingenomen met de brief van de provincie. Hoewel het voor hem een formele bevestiging is van de 'status aparte' die Baarle-Nassau door provinciebestuurder Pauli was beloofd, maakt de brief die uitzonderingssituatie officieel. Dat schept volgens hem duidelijkheid voor de Belgische partners en andere tegenstanders van het opgaan van Baarle-Nassau in een grotere gemeente.
Het is de tweede keer dat Baarle-Nassau bij gemeentelijke herindeling wordt ontzien. In 1997 werd besloten de enclave gemeente als enige kleine gemeente in Brabant niet te laten opgaan in een groter (groener) geheel. Ook toen gaf de unieke enclavesituatie met het Belgische Baarle-Hertog de doorslag.