Vermeend opdrachtgever huurmoorden krijgt mogelijk nieuw proces

4 maart 2014 om 08:56
nl
Huseyin Baybasin uit de gemeente Gilze en Rijen krijgt mogelijk een nieuw proces. Dat meldt BN De Stem. De Turkse Koerd werd eerder tot levenslang veroordeeld omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor het plegen van twee moorden en bezig zou zijn met heroïnesmokkel.
Geschreven door

Zijn Amsterdamse advocate Adèle van der Plas heeft de Hoge Raad verzocht een herzieningsprocedure op te starten, zo meldt BN DeStem.
Moord in theetuinBaybasin zou volgens de rechter aan het hoofd gestaan hebben van een 'criminele organisatie die zijn weerga nauwelijks kent'. Hij zou opdracht gegeven hebben voor het plegen van een moord in een theetuin in Istanbul en hij zou voor wraakexpedities huurmoordenaars hebben ingehuurd.
Baybasin heeft een belangrijke rol gespeeld in de Koerdische vrijheidsbeweging. De vrijheidsstrijder beweert slachtoffer te zijn van een complot waar de Turkse staat achter zit. Die zou zich van de Koerdische vrijheidsstrijder willen ontdoen.
Demmink gechanteerdVolgens de gevangene heeft de voormalige topambtenaar van Justitie Joris Demmink een belangrijke rol gespeeld bij zijn vervolging. Het Openbaar Ministerie bestudeert op last van het gerechtshof in Arnhem de mogelijkheid om Demmink zelf te vervolgen voor verkrachting- en ontuchtzaken in de jaren negentig in Turkije. Demmink zou volgens de verdediging van Baybasin door de Turken zijn gechanteerd.
In ruil voor een stevige vervolging van de Koerdische vrijheidsstrijder zou Demmink zelf ongemoeid worden gelaten. Volgens advocaat Van der Plas is bewijsmateriaal tegen de veroordeelde op een ongehoorde manier vervalst.
Geknoeid met tapesIn de opnamen van liefst zesduizend afgeluisterde telefoongesprekken komen volgens haar de vreemdste geluiden, tikken, onderbrekingen en verdachte vertalingen voor. Ze is ervan overtuigd dat er met de tapes is geknoeid.
De 57-jarige heeft ook zelf, al jaren geleden, aangifte gedaan tegen Demmink vanwege pedofilie. Zijn raadsvrouw is ervan overtuigd dat de man, die al zestien jaar vastzit, onschuldig is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.