Bedrijfsongeluk met drie doden bij Reiling: geldboetes geëist
In een illegale waterzuiveringsinstallatie kwamen drie medewerkers om het leven toen zij het giftige waterstofzwavelgas inademden. De rechter gaf maandag tijdens de rechtszaak aan dat Reiling in 2010 zonder een vergunning een waterzuiveringsinstallatie bouwde. Het ging om een zogenoemde 'experimentele situatie'.
Volgens de Officier van Justitie wist Reiling dat er een illegale situatie ontstond. Het Openbaar Ministerie (OM) neemt het de afvalverwerker dan ook kwalijk dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen werden genomen en dat medewerkers geen adembescherming droegen. Met de veiligheid zou Reiling het niet zo nauw hebben genomen. Vooral het optimaliseren van het resultaat stond voorop, zo zegt justitie.
Installatie per toeval ontdektControleurs kwamen per toeval achter het bestaan van zo'n installatie. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deed onderzoek naar de werking van de waterzuiveringsinstallatie van Reiling. Er bleken bij Reiling amper documenten te zijn over de installatie.
Een paar weken voor het fatale ongeluk roken controleurs een sterke mestlucht. Uit metingen bleek dat er concentraties van waterstofsulfide aanwezig waren. Dat is een giftig gas. De drie medewerkers die in de installatie terecht kwamen probeerden er nog uit te komen, maar dat was volgens justitie niet te doen.
Omgekomen bij reddingspoging collegaDe drie mannen overleden nadat ze het giftige waterstofzwavelgas hadden ingeademd. Volgens justitie scheelde het een haar of er was nog een vierde medewerker overleden. Hoe de eerste medewerker in de installatie kwam, is nooit duidelijk geworden. De andere twee hebben hun collega mogelijk proberen te redden, maar kwamen daarbij zelf om het leven.
Uit onderzoek blijkt dat de waterzuiveringsinstallatie een 'amateuristische toestand' was. Een brandweerman gaf aan dat hij zich verwonderde over het feit dat er geen beluchting was. Een reddingsplan voor noodsituaties was er niet. Daardoor kon de omgekomen bedrijfshulpverlener niet weten dat het te gevaarlijk was om zijn collega uit de installatie te redden.
Installatie snel en goedkoop geleverdHet Tilburgse bedrijf Turbin leverde de waterzuiveringsinstallatie. Ook Turbin maandag voor de rechter. Het bedrijf vertelde de rechter dat de waterzuiveringsinstallatie er snel moest komen omdat Reiling bezig was met een vergunningstraject. Reiling zei bij de rechter dat de installatie er kwam omdat ze van de een op de andere dag geen vervuild water meer mochten lozen en een zorgplicht hadden.
Justitie verwijt Reiling dood door schuld, nalatigheid en grove fouten. Ook Turbin had volgens het OM een groot aandeel in het proces met de illegale waterzuiveringsinstallatie. Zo zou het bedrijf 'zich hebben laten meeslepen in de opportunistische wens van haar klant'.
Reiling erkent geen schuldReiling zegt zich moreel verantwoordelijk te voelen voor het fatale ongeluk, maar bekent geen schuld. De werknemers hadden niks te zoeken in de container, zegt advocaat Henk van Dijk. "Reiling neemt veiligheid serieus. Er is geen bedrijf dat zoveel wordt gecontroleerd", aldus Van Dijk.
De rechter doet op 24 maart uitspraak.