Oud-directeur Koepelgevangenis Breda herhaalt verklaring Demmink

25 maart 2014 om 17:49
nl
Bart Molenkamp, oud-directeur van de Koepelgevangenis in Breda en de Penitentiaire Inrichting (PI) Vught, blijft erbij dat hij in 1992 heeft gehoord dat voor oud-topambtenaar Joris Demmink jonge jongens werden geregeld. Dat verhaal vernam hij tijdens een groepsdienstreis naar Londen van ambtenaar Anneke Storm.
Geschreven door

Zij zou in opdracht van Demmink de contacten tussen de jongens en de toenmalige topman van Justitie hebben moeten regelen. Molenkamp verklaarde dat dinsdag voor de rechtbank in Utrecht, in het kader van een reeks zogeheten voorlopige getuigenverhoren rond de affaire-Demmink. Storm heeft eerder als getuige verklaard dat het hele verhaal niet waar is.
Telefonisch jongens optrommelenMolenkamp staat niet alleen in zijn beweringen. Oud-collega Jacques van Huët heeft een min of meer gelijkluidende verklaring afgelegd. Ook hij zegt dat Storm heeft verteld dat zij telefonisch jongens moest optrommelen voor Demmink. Storm zou hierover zeer verontwaardigd zijn geweest. De beide oud-directeuren hebben hun herinneringen aan een en ander vorig jaar laten vastleggen in een verklaring bij de notaris.
Pedofiele voorkeurenStorm zelf heeft verklaard dat zij Demmink nauwelijks kende, laat staan dat zij ooit een naaste medewerker van hem is geweest. Molenkamp merkte dinsdag op dat hij destijds niet goed begreep waarom Demmink jongens over de vloer wilde hebben. Dat besef ontstond pas in de jaren daarna, toen de geruchten over de pedofiele voorkeuren van Demmink telkens de kop bleven opsteken.
Het voorlopig getuigenverhoor nadert zijn laatste fase. De initiatiefnemer van de verhoren is stichting De Roestige Spijker, die de onderste steen boven wil hebben over Demmink en een mogelijke doofpot. Naar Demmink loopt sinds begin februari ook nog een strafrechtelijk onderzoek. Dat staat geheel los van de getuigenverhoren in Utrecht.
GetuigenMatthijs Kaaks, advocaat van de Roestige Spijker, mag nog enkele aanvullende getuigen oproepen. Wie dat zijn, is nog niet bekend. Ook Demminks raadsman, Harro Knijff, mag getuigen opgeven. De met de verhoren belaste onderzoeksrechter heeft in april nog twee dagen voor deze extra getuigen uitgetrokken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.