Is het doodschieten van overvallers Goldies Deurne handelen uit noodweer?

29 maart 2014 om 14:02 • Aangepast 22 november 2020 om 01:14
nl
Het zou best kunnen dat de schutter die de fatale schoten loste bij een overval op juwelier Goldies in Deurne vrijuit gaat. Als de geruchten over de juweliersvrouw waar zijn, zou zij zich kunnen beroepen op noodweer of noodweerexces, legt Tilburgse strafrechtadvocaat Rob Milo uit.
Profielfoto van
Geschreven door

Milo was in 2002 de raadsheer van Marc Pijnenburg, een Tilburgse juwelier die in januari dat jaar een overvaller doodschoot. Pijnenburg handelde volgens Milo ook uit noodweer en werd uiteindelijk vrijgesproken van doodslag.
Noodweer waarschijnlijkVrijdagmiddag schoot een schutter twee overvallers dood bij een overval op juwelier Goldies in Deurne. Volgens omwonenden was het de vrouw van de eigenaar die de schoten loste. Ze zou vanuit huis hebben gezien dat haar man werd overvallen en vervolgens naar de zaak zijn gereden om haar man te hulp te schieten.
Milo benadrukt dat hij over de Deurnese overval alleen kan speculeren, maar laat desgevraagd weten dat noodweer een waarschijnlijk verweer kan zijn. "Bij noodweer vervalt de strafbaarheid omdat je je moet verdedigen. Er moet dan wel geen andere optie meer zijn en je verdediging moet een beetje in verhouding zijn. Schieten op een ongewapende overvaller bijvoorbeeld, is een ander verhaal."
Voorbedachte rade?Als je door 'hevige gemoedsbeweging' meer geweld gebruikt dan in verhouding is, kan er een beroep worden gedaan op noodweerexces volgens Milo. In dit geval zou de extra stress door een eerdere overval dat kunnen rechtvaardigen.
Milo sluit bijna uit dat de juweliersvrouw uit voorbedachte rade zou hebben gehandeld: "Behalve dat ze naar de zaak is gereden, weten we niets. In theorie heeft ze misschien nagedacht in de auto, maar tegelijkertijd was er ook stress. In de winkel weten we niet wat er gebeurd is."
WapenDan is er nog het wapen dat de juweliersvrouw zou hebben gebruikt. Dat staat volgens de strafrechtadvocaat los van het noodweer: "Het hebben van een illegaal wapen maakt niets uit voor noodweer of noodweerexces. Dat is een apart delict en zal ook zo worden behandeld."
Dat gebeurde bij juwelier Pijnenburg ook. Die werd wel vrijgesproken van doodslag, maar kreeg toch een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf voor vuurwapenbezit en mishandeling. Hij had namelijk na de schietpartij een van de overvallers tegen het hoofd geschopt.
Misdaadjournalist Peter R. de Vries denkt dat de zaak Deurne een testcase wordt die Nederland kan verdelen. Milo denkt dat het niet zo'n storm zal lopen. "Dat dachten we bij eerdere zaken ook al. "
Alles over de fatale schietpartij bij juwelier Goldies in Deurne lees je op omroepbrabant.nl/goldies

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.