Oud-gevangenisdirecteur Bart Molenkamp wil parlementaire enquête zaak Demmink

1 april 2014 om 22:51
nl
Oud-gevangenisdirecteur Bart Molenkamp heeft bij Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) aangedrongen op een parlementaire enquête over de zaak Demmink. Molenkamp was directeur van de Koepelgevangenis in Breda en de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught. Nu is hij getuige in een zaak die draait om de van ontucht verdachte topambtenaar Joris Demmink.
Geschreven door

Demmink was jarenlang secretaris-generaal bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen. Maar Demmink werd niet vervolgd.
'Jonge jongens geregeld'Deze maand werden getuigenverhoren gehouden in deze zaak. Ook Bart Molenkamp werd gehoord. Hij verklaarde dat hem was verteld dat jonge jongens werden geregeld voor Demmink.
In een brief aan Kamerlid Omtzigt zegt Molenkamp dat de democratische rechtsstaat wordt ondergraven. "Door alles wat er nu naar boven komt over de zaak Demmink blijkt dat de overheid niet integer handelt. Het is de Tweede Kamer als controlerende macht die onderzoek moet doen", zegt hij tegen Omroep Brabant.
Molenkamp pleit voor een parlementaire enquête. Als een meerderheid van de Tweede Kamer voor is, kan een enquêtecommissie sleutelfiguren in de zaak Demmink onder ede verhoren. Iedere Nederlandse burger is wettelijk verplicht om bij een oproep mee te werken aan het onderzoek.
Grondig onderzoek"Bij nieuwe geruchten reageert de minister weer, maar de antwoorden zijn niet bevredigend", zegt Molenkamp. Samen met zijn collega Jacques van Huet hoopt hij dat Kamerleden de zaak tot op de bodem kunnen uitzoeken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.