Philip Morris informeerde gemeente niet over sluiting fabriek om uitlekken te voorkomen
De gemeenteraad van Bergen op Zoom is boos dat Philip Morris het college van B en W niet vooraf informeerde over de sluiting. De sluiting riep ook veel emoties op in de raad. Voor sommige raadsleden was het moeilijk om hun tranen te bedwingen.
Van werk naar werkBergen op Zoom gaat samen met Philip Morris proberen om personeel van de sigarettenfabrikant van werk naar werk te helpen. Daartoe wordt een speciale werkgroep in het leven geroepen. Dat zei burgemeester Frank Petter tijdens de raadsvergadering.
Robert Wassenaar van Philip Morris liet weten dat de multinational financiën en contacten met andere bedrijven gaat inzetten om het personeel aan een andere baan te helpen.
'Verplichting naar Bergen op Zoom'"35 jaar lang heeft de gemeenschap van Bergen op Zoom zich ingespannen voor dit bedrijf", vertelt wethouder Ton Linssen van Bergen op Zoom. "We hoeven ons daar niet voor te schamen. Bergen op Zoom heeft heel veel geregeld voor ze, wat nagenoeg onmogelijk was. Er is bijvoorbeeld extra inspanning gedaan door het personeel toen de tsunami in Japan kwam en de fabriek in Japan plat ging."
"Het is een hartstikke moderne fabriek met nog steeds dikke winst. Wat dat betreft vind ik ook dat ze een verplichting hebben, natuurlijk in eerste instantie naar het personeel maar ook naar de gemeenschap van Bergen op Zoom en de regio. Philip Morris zal toch behoorlijk wat moeten bijdragen in het ontwikkelen van nieuwe werkgelegenheid."
Tot 4000 banen wegDe fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom gaat op 1 oktober dicht. Circa 1230 van de 1371 werknemers verliezen daardoor hun baan. Het dramatische nieuws werd vrijdagochtend bekendgemaakt aan het personeel.
De ontslagmaatregel treft ook toeleveranciers van de sigarettenfabriek, waardoor waarschijnlijk 3000 tot 4000 arbeidsplaatsen verdwijnen.
Lees al het nieuws over Philip Morris na op onze themapagina: omroepbrabant.nl/philipmorris.