Een derde inwoners van Herpen heeft Q-koorts gehad
Driekwart van alle bewoners van 18 jaar en ouder werkten mee aan het onderzoek. Dit bestond uit een vragenlijst en bloedonderzoeken.
Chronische Q-koortsDe meeste bewoners die Q-koorts hadden, hebben nu geen last meer van de ziekte. Slechts zes deelnemers hebben mogelijk chronische Q-koorts. Zij worden nader onderzocht om vast te stellen of het echt om de chronische variant gaat.
De Q-koortsbacterie kan vrijkomen bij bevallingen van geiten die de bacterie bij zich dragen. De Q-koortsepidemie begon in 2007 in Herpen. Onlangs werd duidelijk dat veel mensen die ziek zijn geworden, woonden in de buurt van boerderijen met besmette mest.
Bij de uitbraak tussen 2007 en 2010 werden 50.000 schapen en geiten geruimd. In heel Nederland raakten naar schatting 50.000 mensen besmet. De economische schade was groot. In totaal kostte de Q-koortsuitbraak tussen de 161 en 336 miljoen euro.
Onderzoek volgend jaar klaarDe onderzoekers verwachten dat de uiteindelijke studieresultaten inzicht geven in wie wel of geen nadelige gevolgen heeft van de Q-koortsbesmetting. De uiteindelijke studieresultaten volgen naar verwachting in het voorjaar van 2015.