'Schepnetmethode mede oorzaak van forse stijging schadevergoedingen ex-verdachten'
Justitie heeft vorig jaar 24,8 miljoen euro uitgekeerd aan mensen die onterecht vastzaten. In 2003 keerde justitie, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nog maar 12,3 miljoen euro uit aan schadevergoedingen. Dat bedrag is dus meer dan verdubbeld.
'Schepnetmethode'Volgens Verkaart is er een simpele verklaring voor de stijging. "Het is helaas gebruikelijk. Je bent al erg snel verdacht. Je bent ook heel snel aangehouden en je zit veel makkelijker langer in voorlopige hechtenis."
De werkwijze van justitie in Veen is volgens Verkaart een goed voorbeeld. "Dat is wat wij noemen de schepnetmethode. Je pakt gewoon iedereen op." Verkaart wil nog niet zeggen of hij ook om schadevergoeding gaat vragen voor zijn cliënten die in Veen zijn opgepakt.
'Minder voorlopige hechtenis'Volgens Karsten Verkaart gaan rechters te makkelijk om met voorlopige hechtenis. "De redenen voor voorlopige hechtenis, zoals herhalingsgevaar of onderzoeksredenen, worden uitgehold. Er wordt teveel gebruik gemaakt van voorarrest, terwijl het in mijn ogen alleen gebruikt moet worden als het echt niet anders kan." Volgens Verkaart worden verdachten vastgezet onder het mom van herhalingsgevaar, 'terwijl ze nog verdachte zijn en een blanco strafblad hebben'.
De burger moet zich zorgen gaan maken over de stijging van het aantal schadevergoedingen dat wordt uitgekeerd, vindt Verkaart. "Het gaat toch om belastinggeld."
'Speculatief'Een woordvoerster van justitie in Den Bosch zegt geen cijfers te hebben over het aantal schadevergoedingen dat in deze regio wordt uitgekeerd. De argumenten van de advocaat noemt ze 'speculatief'.