Henk Krol getuigt in zaak Demmink: 'Tips van parkbezoekers: bemiddeling in seks met jonge jongens'

11 april 2014 om 08:02 • Aangepast 22 november 2020 om 01:04
nl
Journalist en oud-Kamerlid Henk Krol uit Best trad vrijdag op als getuige in de zaak rond voormalig topambtenaar Joris Demmink van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Krol was hoofdredacteur van de Gay Krant. In dat blad verscheen in 2003 een spraakmakend stuk over Demmink. Demmink wordt verdacht van seks met jonge jongens.
Profielfoto van
Geschreven door

Het artikel ging over het Anne Frankplantsoen in Eindhoven. Dat werd in mei 2003 op slag berucht toen toenmalig PSV-directeur Fons Spooren werd aangehouden wegens seks met minderjarige jongens in dat plantsoen. Demmink kwam ook voor in het stuk, hoewel hij niet bij naam werd genoemd.
'Spijt van knieval voor Demmink'Krol heeft spijt dat hij zo'n tien jaar geleden zijn handtekening heeft gezet onder een hoofdredactioneel commentaar in zijn blad. In dat commentaar schreef Krol dat er geen reden is te twijfelen aan de integriteit van Joris Demmink.
Krol werd vrijdag gehoord als getuige in een procedure rond voormalig topambtenaar van Justitie Demmink. In 2003 publiceerde Krol samen met Panorama een stuk over pedoseksuelen in het Eindhovense Anne Frankplantsoen. Demmink kwam daarin onder een gefingeerde naam voor. Het stuk leidde tot commotie en tot problemen voor de schrijvers van het stuk.
'Graag langer onderzoek gedaan' Krol verklaarde dat hij destijds graag langer onderzoek had gedaan dan de vijf maanden die hij en zijn Panoramacollega Fred de Brouwer eraan hebben besteed. De Brouwer kwam een maand geleden om het leven bij een verkeersongeluk in Thailand. Volgens Krol is De Brouwer nog lang intensief met het dossier-Demmink bezig geweest en is zijn vertrek uit Nederland mede ingegeven door desillusie over de gang van zaken in 2003.
Krol heeft na de publicatie van het gewraakte stuk een gesprek gehad met Demmink, in diens Haagse woning. Dat leidde tot een journalistiek opgetekend weerwoord van Demmink, dat niet is gepubliceerd, op last van het ministerie, aldus Krol. De reden voor dit plotselinge terugtrekken is hem duister gebleven.
Veel bronnen geraadpleegdVoor het artikel in de Gay Krant en Panorama spraken Krol en De Brouwer met een groot aantal bronnen, onder wie oud-minister Hilbrand Nawijn. De naam van een andere voormalige bewindsman wilde Krol niet noemen, omdat hij deze beloofd heeft dat niet te doen. Demminks advocaat Harro Knijff stond er vrijdag aanvankelijk op dat Krol voor de dag zou komen met de naam, 'omdat Demmink daar recht op heeft'. Knijff mag er een paar dagen over nadenken of hij hieraan vasthoudt. Doet hij dat, dan krijgt Krol de gelegenheid zijn bezwaren hiertegen schriftelijk kenbaar te maken. De rechter-commissaris beslist daarna.
VerhoorHet verhoor van Krol is een deel van het voorlopige getuigenverhoor. Stichting De Roestige Spijker heeft dat verhoor georganiseerd. De stichting wil de onderste steen boven over Demmink, om te achterhalen wat er klopt van de geruchten dat hij seks heeft gehad met minderjarige jongens.
Krol was vrijdagochtend de eerste getuige die verhoord werd. De Eindhovenaar zei dat hij zich nauwelijks had voorbereid op het verhoor. Hij dacht het verhaal redelijk in zijn hoofd te hebben.
Waxinelichthoudergooier verstoort getuigenverhoorDe zogeheten waxinelichthoudergooier Erwin L. heeft vrijdag kortstondig de orde verstoord van de zitting in de zaak-Demmink, bij de rechtbank in Utrecht. Tijdens het getuigenverhoor van Henk Krol stond hij op en kondigde aan dat hij 'bewijsmateriaal' wilde overhandigen. Het is onduidelijk om wat voor 'bewijsmateriaal' het zou gaan.
Rechter-commissarais Natasja Gehlen stond hem dat niet toe en probeerde hem het zwijgen op te leggen. Een gerechtsbode wist L. de zaal uit te geleiden. Hij heeft zijn bewijsstukken afgegeven bij een balie van de rechtbank. Na een schorsing is L. niet meer in de rechtszaal teruggekeerd. L. zat aanvankelijk op de publieke tribune, met een oranje trainingsjack aan. Hij gooide op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets.
TipsAdvocaat Matthijs Kaaks van De Roestige Spijker wilde weten wat de aanleiding was om het artikel te schrijven. Henk Krol vertelde dat hij tips had gekregen over een groepje mannen. Zij zouden onder het afdak van een leeg gebouw aan het Anne Frankplantsoen 'zaken' doen.
Volgens de tipgevers zouden ze contacten met hele jonge kinderen regelen. De kinderen werden 'aangeboden'; er werd geregeld dat mensen op andere plaatsen seks met de kinderen konden hebben. Volgens Krol kwamen er heel veel tips binnen over de mannen. Hij denkt dat dat voortkwam uit boosheid van de 'gewone' bezoekers van het park.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Onderzoek voor artikelHij en de inmiddels overleden Fred de Brouwer gingen op onderzoek uit. Krol vertelde dat ze vooral wilden weten waarom bijvoorbeeld Spooren wel werd opgepakt, maar de andere mannen niet. De Brouwer en Krol kwamen erachter dat drie mannen een belangrijke rol speelden bij de bemiddeling in seks met jonge jongens: een kinderarts, een geestelijke en een hoge ambtenaar.
Het ging de journalisten niet om de namen, maar door tips van bronnen kwamen ze bij toch bij Demmink uit. Iemand zou zijn rijkspas in het park gevonden hebben en een bron zou De Brouwer verteld hebben dat Demmink interesse had in jonge jongens. Volgens journalist Micha Kat, die ook in zaal zit, was de tipgever oud-minister Hilbrand Nawijn. Advocaat Knijff van Demmink willde de namen van de bronnen weten, maar Krol heeft zijn bronnen destijds anonimiteit beloofd.
WaarschuwingenTijdens een recent tv-interview in Pownews zei Krol dat hij nog steeds niet weet of het waar is wat er allemaal over Demmink wordt beweerd. Bewijs is er volgens hem niet. Ook zei hij dat hij niet bang is voor Demmink, maar mensen in zijn omgeving wel.
Hij zou gewaarschuwd zijn nadat journalist Fred de Brouwer op een verdachte manier om het leven kwam in Thailand. "Laten we hopen dat het allemaal toeval was", zei Krol daarover.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.