Video

Juweliersechtpaar Deurne geeft verhaal fatale overval vrij: ‘Het was een hel’

13 april 2014 om 19:24 • Aangepast 24 april 2020 om 11:38
nl
Het schokkende verhaal van de juweliersechtpaar uit Deurne is via de NOS voor het eerst naar buiten gebracht. Hun advocaat Jan-Hein Kuijpers voert het woord, omdat de juweliers zelf nog te aangedaan zijn. "Eigenaar Willy vocht voor zijn leven. Zijn vrouw Marina dacht dat haar man vermoord werd", vertelt de advocaat aan de NOS.
Geschreven door

Het echtpaar vertelde het volgende verhaal donderdag ook afzonderlijk aan de politie. Uit het verhaal blijkt dat het doodschieten van Abdel H. (20) en Youssef F. (29) puur noodweer was, zo laat de advocaat aan het NOS Journaal weten. "Ze schoot in blinde paniek. Het kon niet anders", aldus Kuijpers. Volgens hem trok Youssef F. een wapen met demper en begon Abdel H. te spuiten met pepperspray.
De juweliersvrouw zou zich 'een monster voelen', citeert de NOS de advocaat. "Het was een hel. Ze willen nu rust. Geen demonstraties, geen extreemrechtse spandoeken, geen klopjacht op de mogelijke derde overvaller", zegt Kuijpers. "Marina zag de twee jongens niet als Marokkanen, maar als overvallers. Dat vergeet een deel van Nederland. Daarom willen ze hun verhaal vertellen."
Echtpaar verwisselde van positieOp de bewuste avond staat de juweliersvrouw in de winkel alleen achter de kassa. Abdel H, de 'vriendelijke jongen' die in geldnood zou zitten, kom als eerste naar binnen. Marina herinnert hem zich na de overval nog goed. "Hij had een zonnebril op, zette die af en zocht oogcontact. Hij wilde informatie over een horloge en steentjes die hij in de ring van het horloge wilde laten zetten."
Marina kon weinig informatie geven over dat type horloge. Ze roept haar man die er meer verstand van heeft. Het echtpaar verwisselt dan van positie: Willy komt voor in de winkel te staan, terwijl Marina in de werkruimte blijft waar onder meer de bewakingscamera's van Goldies staan.
'Hij vecht voor zijn leven'Dan wordt er opnieuw aan de bel getrokken. "Willy kijkt naar de sluis en ziet een oudere jongen staan. Hij heeft een zwarte map onder zijn arm. Hij denkt in een flits van een seconde dat het de vertegenwoordiger is die eerder langs is gekomen en drukt op de knop om de deur te openen."
De reconstructie van de advocaat aan de NOS gaat verder. "De tweede man trekt een wapen met geluidsdemper en de eerste spuit met pepperspray. Willy stevent op de man met het wapen af. Hij probeert het wapen af te pakken. Hij vecht voor zijn leven, grijpt het wapen maar moet het weer los laten." Hierna komt de juwelier op de grond terecht en wordt mishandeld door de overvallers.
'Ik moet overleven'Willy voelde volgens de advocaat weinig van de pijn. "Hij vertelde me dat hij maar aan een ding dacht: ik moet overleven", vertelt Kuijpers. "De juwelier werd hard geschopt. De rubberzool van een van de overvallers stond in zijn gezicht. Het merk van de schoen was bijna te lezen, zo hard is hij geschopt."
Terwijl de hel losbreekt in de winkel, raakt Marina in paniek. "Ze hoort hoe een van de overvallers roept 'schiet hem kapot, schiet hem kapot' en denkt dat haar man wordt afgemaakt. Ze pakt het wapen, een Russisch pistool, dat iemand in het uitgaanswereldje aan Willy had aangeboden nadat het paar al eens was overvallen, uit een ruimte onder de kassalade en ze wil de winkel in.''
'Het was blinde paniek'In eerste instantie gaat de deur naar de winkel niet open. "Ze schiet dan dwars door de deur heen, terwijl haar man daar vecht met de overvallers. Ze zag haar man in het bloed op de grond liggen en denkt dat ze in zijn richting heeft geschoten’’, zegt Kuijpers.
Ze komt oog in oog te staan met een van de overvallers. "Ze hebben de pistolen op elkaar gericht, maar zij schiet eerder. Toen is hij geraakt en viel hij om. Later bleek dat de andere overledene blijkbaar al was geraakt door een van de eerdere kogels. Zo is het gegaan. Het was blinde paniek", legt de advocaat uit.
'Ze denkt aan ouders van de jongens'Hij vertelt dat er volgens Marina geen tijd was om na te denken. Het zou gaan om een kwestie van seconden. "Ze dacht: Willy gaat er aan en daarna ik ook." De juweliersvrouw schoot uit paniek per ongeluk op haar man, liet Peter Plasman eerder weten.
Plasman is de raadsman van de familie van één van de overvallers. Eerder zei hij al dat als blijkt dat bij de overval sprake is van noodweer, de familie zich daarbij zal neerleggen.
Advocaat Kuijpers bevestigt het verhaal van Plasman. "Dat hij door een kogel uit haar wapen is getroffen, geeft wel aan dat er sprake was van blinde paniek'', zegt Kuijpers. Marina en Willy Sanders zijn volgens hun advocaat hevig aangeslagen door de gebeurtenissen. "Marina is aan de kalmeringsmiddelen. Ze zit er helemaal doorheen. Ze vindt het verschrikkelijk dat twee jonge jongens dood zijn. Ze denkt de hele dag aan de ouders van die jongens.''
'De hel op aarde'Kuijpers verwacht niet dat de bewakingsbeelden ooit openbaar worden gemaakt, vertelde hij vrijdag. "Het zijn vreselijke beelden: de hel op aarde. Die zullen nooit publiekelijk worden getoond. Ook niet als het echtpaar eventueel vervolgd gaat worden. Zelfs dan vermoed ik dat de beelden in beslotenheid worden getoond."
Volgens Kuijpers is het nog maar de vraag of Marina ooit weer in de winkel komt te staan. Willy zou wel de draad weer willen oppakken. Toch is het vooralsnog onzeker of Willy wel of niet vervolgd wordt. Zo zou hij in 2004 eerder veroordeeld zijn voor poging tot doodslag. Volgens de advocaten van de nabestaanden kan zijn strafblad een rol spelen in het verdere verloop van deze zaak. Het strafblad van Willy noemde Kuijpers eerder 'totaal niet relevant'.
'Verdenking tegen Willy laat OM vallen'Kuijpers denkt daarom dat justitie niet over zal gaan op vervolging. "Marina moet niet vervolgd worden voor het illegaal vuurwapenbezit. Daarnaast is het gek dat Willy nog officieel verdacht wordt van dubbele doodslag. Ik verwacht van justitie dat ze binnen nu en hele korte tijd die verdenking tegen Willy sowieso al laten vallen."
Een derde verdachte is nog op de vlucht. Hij zou doodsbang zijn en een arrestatie vrezen. De Marokkaanse gemeenschap vindt dat hij zich moet melden bij de politie. "Dat is voor iedereen het beste", zei Abdellah Oualkaid, Marokkaanse buurtvader in Gestel. De man, die begin 20 jaar zou zijn, zou een flink strafblad hebben.
Alles over de fatale schietpartij bij juwelier Goldies in Deurne lees je op omroepbrabant.nl/goldies.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.