'Alles komt weer boven': Oorlogsmuseum Overloon laat menselijk lijden achter Slag bij Overloon zien
Een grote muurprojectie laat zien hoe de geallieerden in de herfst van 1944 oprukken. Het zware geluid van de tanks vult de pikdonkere tentoonstellingsruimte.
Weg van huis en haardDe Duitsers zijn niet van plan om Overloon zomaar uit handen te geven. Ze sturen de lokale bevolking weg. Iedereen moet evacueren nog voor de geallieerde tanks het dorp bereiken. Gezinnen laten huis en haard achter om ergens anders een veilig onderkomen te vinden.
Twee Duitse soldaten, in de ruimte getoverd met 3D-projectie, sturen bezoekers van de tentoonstelling een volgende ruimte in. Ze komen terecht in de kelder van een psyciatrisch ziekenhuis. Ook hier veel geluid en 3D-projecties. Een meisje is haar pop kwijt, een jongetje heeft honger. Een kindje roept om mama.
Verschrikkelijk armoedigZeventig jaar geleden was Nellie Verstraaten ook al eens in deze kelder, maar dan in de echte. Hier vond ze onderdak na de evacuatie. "Het was verschrikkelijk armoedig. Eten was er bijna niet, wat aardappelen. Iedereen was aan de diarree. En het was er hartstikke vol."
Boven de hoofden van evacuees in de kelder, ging de Slag bij Overloon in alle hevigheid verder. Nellie Verstraaten weet nog hoe het klonk. "Heel erg dat geluid. Schieten en bulderen."
In het nieuwe paviljoen wordt het lijden van de lokale bevolking tijdens de Slag bij Overloon dicht bij de bezoekers gebracht. Na de kelder is er nog een tentoonstellingsruimte.
Van de kaartDirecteur Erik van den Dungen van het museum: "We hebben hier puin dat overbleef na de slag. Ook zijn er beelden uit die tijd. Bezoekers kunnen zien hoe Overloon finaal van de kaart geveegd is. Ze krijgen een beeld van hoe de oorlog hier heeft huisgehouden."
Van den Dungen is trots op het paviljoen met 3D-projecties en veel geluid. De komende tijd wil hij het museum verder moderniseren.