Video

CDA blijft op het gemeentelijke pluche ondanks verkiezingsnederlaag

21 april 2014 om 15:00 • Aangepast 24 april 2020 om 11:54
nl
Ondanks een breed verlies van het CDA tijdens de gemeenteraadsverkiezingen lijkt de partij nog stevig op het pluche te zitten. In steeds meer gemeentes worden er coalitieakkoorden gesloten en opvallend vaak regeert een lokale CDA-afdeling mee, ten koste van succesvolle nieuwkomers.
Geschreven door

In 64 Brabantse gemeentes waren er op 19 maart gemeenteraadsverkiezingen. In 39 gemeentes leed het CDA op verlies. Nog niet alle coalities zijn gevormd, maar het lijkt erop dat in bijna veertig gemeentes het CDA gewoon weer meeregeert.
Middenpartij"Dat is niet zo vreemd", vertelt Julien van Ostaaijen, bestuursdeskundige aan de Universiteit van Tilburg. "Het CDA is een middenpartij en daar is dus makkelijk mee samen te werken in een coalitie. Bovendien hebben ze ook een bestuursgeschiedenis."
In Baarle Nassau gebeurde het ook. Het CDA haalde vier zetels, maar verloor acht procent van haar kiezers in de gemeente. Nieuw opgerichte partij Baarle! begon op nul en haalde drie zetels. "Als je meedoet met verkiezingen wil je ook meeregeren", vertelt Hans van Tilborg van de partij. "Het is vreemd dat we als grootste winnaar niet mee mogen praten."
Wel/geen fusiePartij Baarle! werd opgericht om een ambtelijke fusie met omringende gemeenten te voorkomen. "Een one-issuepartij is niet een partij waarmee je iets kunt bereiken in een coalitie", vertelt CDA'er Cees de Jong. Het CDA is juist voor een samenwerking met andere gemeentes.
"Je ziet vaak dat nieuwe partijen hard roepen in de campagne," vertelt deskundige Van Ostaaijen. "Daar zijn zittende partijen vaak ook niet van gediend." Is er dan geen hoop voor nieuwe partijen? Volgens Van Ostaaijen ontwikkelen nieuwkomers zich in de eerste vier jaar flink 'en daarna kunnen ze ook makkelijker meeregeren.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.