Veen: van rustig dorpje naar 'Siciliaans maffiadorp' met pantservoertuigen, tanks en ME-wagens
Het begon allemaal jaren geleden met de traditionele vreugdevuren. In de negen jaar dat de toenmalige burgemeester Mostert burgemeester was, zag hij die vuren escaleren tot rellen. Er werden complete autowrakken in de hens gestoken.
De burgemeester klopte tevergeefs aan de deur bij de politie. Massale politie-inzet was volgens hem de manier om de relschoppers aan te pakken. Hij kreeg het echter niet voor elkaar om een grote politiemacht op de been te brengen.
Harde aanpak zorgde voor de vlam in de panWat oud-burgemeester Mostert niet lukte, lukte zijn opvolger burgemeester Buijserd wel. Hij staat bekend om zijn harde aanpak en vergaande uitspraken.
Nadat er autowrakken in brand waren gestoken in het centrum van het dorp, vond hij dat er een eind aan moest komen. Het gevolg was dat de jaarwisseling waar 2004 overging in 2005 de boeken inging als de ergste in de geschiedenis van Veen.
Geruchten over tankDe burgemeester gaf jaren later toe dat hij zelfs een beroep op het leger had gedaan, omdat hij bang was dat de jongeren in Veen een tank hadden gekocht. Dat bleek niet het geval, maar de 'stokers' bleken een oude ME-wagen te hebben gekocht om verwarring te stichten.
Het gevolg was wel dat er in Veen twee pantservoertuigen van de marechaussee werden ingezet, wat voor veel opschudding zorgde.
Terugkerende rellenWat de burgemeester ook probeerde, de rellen bleven doorgaan. Ook de massale politie-inzet kon dat niet voorkomen. Jongeren werden aangehouden maar kwamen er met lichte boetes vanaf.
Maar de meeste zaken werden vanwege gebrek aan bewijs van tafel geveegd. Burgemeester Buijserd verkeek zich op de jonge stokers.
'Siciliaans dorp'In een blad voor ambtenaren noemde burgemeester Buijserd Veen een 'Siciliaans dorp waar mensen onder de knoet worden gehouden met bedreigingen'. Hij beloofde meteen een harde aanpak. De burgemeester moest dat betreuren. Op 1 januari 2004 werd er een brandende auto voor zijn huis in Wijk en Aalburg gezet.
De zaak escaleerde helemaal toen in juni zijn beide auto's in brand werden gestoken. De schade was groot. Een Chrysler en een Pontiac gingen in vlammen op. Buijserd verliet uiteindelijk de gemeente Aalburg om burgemeester van Nieuwkoop te worden.
Dreigbrieven voor burgemeesterZijn opvolger Fons Naterop kreeg vanzelf ook met de 'stokers' te maken. Hij is ook voor massale politie-inzet. Toch wil hij de stokers van dienst zijn. Hij wil dat ze op een georganiseerde manier op een centrale plaats vreugdevuren ontsteken.
Ook het op een georganiseerde manier autowrakken in brand steken, is bespreekbaar. Maar op de openbare weg auto's in vlammen laten opgaan, blijkt toch te aantrekkelijk. De rellen lijken niet te stoppen en blijken diep geworteld te zijn in de Veense cultuur.
Georganiseerde feestenMaandag maakte Naterop bekend dat hij voorstander blijft van georganiseerde feesten. Maar dat zet blijkbaar kwaad bloed in Veen. Bij Omroep Brabant werd dinsdag een dreigbrief bezorgd, die gericht was aan de burgemeester.
"Nooit zal Oud en Nieuw nog rustig voor u zijn", zo stond in de brief. De schrijver hekelt het optreden van de burgemeester tijdens de nieuwjaarsrellen. Het was de tweede dreigbrief in een jaar tijd. De gemeente wil er niet op reageren.
Het zit de burgemeester en de politie niet mee. Ook juridisch gezien ligt de zaak ingewikkeld. Zo werden er afgelopen jaarwisseling 100 mensen opgepakt tijdens de nieuwjaarsrellen. De grootste groep moest worden vrijgelaten omdat er géén bewijs was.
Uiteindelijk verschenen er drie verdachten voor de rechter maar die zaken werden aangehouden. Zeker 65 jongeren vinden dat ze ten onrechte zijn aangehouden en willen een schadevergoeding.
Burgemeester Naterop wil dat van de jaarwisseling een leuk feest maken. Maar de jongeren in Veen verstaan daar iets anders onder. De schrijver van de dreigbrief schreef dat er 'gestookt gaat worden en hard'.