Lintjesregen 2014: wie krijgt een koninklijke onderscheiding?
Voorheen werden de lintjes uitgereikt ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Beatrix. Tot 30 april 2013 was zij koningin der Nederlanden. Haar zoon Willem-Alexander heeft het ambt van haar overgenomen.
Hoe krijg je een lintje? Een lintje krijgt je niet zomaar, daarvoor moet iemand anders je aandragen. Iedereen kan iemand anders voordragen voor een koninklijke onderscheiding. Dit verzoek wordt dan ingediend bij de burgemeester. Mits goedgekeurd, wordt het voorstel doorgestuurd naar de Commissaris van de Koning. Vervolgens stuurt die het voorstel weer door naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dat bestaat uit vijf burgers. Dit college stuurt het advies door naar de desbetreffende minister die vervolgens het definitieve oordeel geeft.
Het kan geruime tijd duren voordat een lintje daadwerkelijk wordt uitgereikt. De procedure van voordracht tot onderscheiding kan wel twee jaar in beslag nemen. Diegene die is voorgedragen mag geen strafblad hebben. Bij justitie moet dit worden gecheckt.
Verschillende koninklijke onderscheidingenDe onderscheiding die het vaakst wordt uitgereikt, is die van Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze wordt uitgereikt aan mensen die bijzondere verdiensten voor de samenleving hebben verricht. Denk hierbij aan aandachtgebieden zoals (mantel)zorg, sport, vrijwilligerswerk en hulpverlening.
De onderscheiding boven Lid in de Orde van Oranje-Nassau is die van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Die onderscheiding wordt vaak uitgereikt aan mensen met een voorbeeldfunctie in de samenleving, die zich geruime tijd voor iets noemenswaardigs hebben ingezet.
Minder voorkomende onderscheidingen zijn die voor Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau.
Moerdijk de fout inDe gemeente Moerdijk begon donderdag al met het uitreiken van lintjes. In die gemeente moesten 24 mensen gedecoreerd worden, het hoogste aantal van alle Brabantse gemeenten. Het opspelden van de onderscheidingen doet burgemeester Jac Klijs graag persoonlijk maar dit mag niet, benadrukt de Kanselarij der Nederlandse Orden.
"Ik ga niet zeggen dat ik er spijt van heb", reageerde de burgemeester tegenover Omroep Brabant. "Ik vind het leuk voor de mensen als ze in hun eigen omgeving verrast worden. Maar ik snap de redenen om dit centraal te doen in Nederland, dus heb ik plechtig beloofd volgend jaar op een andere ludieke manier hier een draai aan te geven."
Een van de vele mensen die door Klijs in het zonnetje werd gezet, was mevrouw Gabriëls. Ze werd helemaal stil toen de burgemeester opsomde wat ze allemaal doet: van 1983 tot 2011 was ze vrijwilliger bij de tennisvereniging, ze was twintig jaar lid van de jeugdcommissie, van 1983 tot 2013 was ze vrijwilliger bij de peuterspeelzaal, sinds 1996 is ze bestuurslid bij de Katholieke Vrouwen Organisatie en sinds 2005 vrijwilliger bij De Zonnebloem. "Ik wist niet dat ik zoveel deed", lachte ze, toen ze de versierselen kreeg opgespeld.
Ridder op een schipOok Leo Schuitemaker kreeg een bezoekje van Klijs. Dat was een grote verrassing voor hem. "De burgemeester komt hier niet zo vaak, he?" Schuitemaker werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje -Nassau.
"Ik heb wat gedaan voor de promotie van de binnenvaart", vertelt hij bescheiden. "Dat is een beetje uit de hand gelopen als hobby. In 1990 ben ik begonnen met een paar mensen. Nu zijn we een vereniging met 3300 leden, een clubblad, een website en een eigen museumschip." Lachend: Nu ben ik dus ridder op een schip."
Lijst op Omroep BrabantDe lijst met de meest opvallende Brabantse gedecoreerden van 2014 is hier te vinden.