Philip Morris wil personeel laten overwerken vanwege achterstand door aankondiging massaontslag
De fabriek draait inmiddels weer, maar de oude productieaantallen worden niet gehaald. Dit heeft te maken met het feit dat de medewerkers aangeslagen zijn door de aangekondigde sluiting en daardoor minder hard werken.
'Philip Morris toont weinig medeleven'Vakbonden en ondernemingsraad zijn zeer ontstemd door het verzoek van de sigarettenfabrikant. Volgens vakbond De Unie laat Philip Morris nu zien hoe weinig meevoelend het bedrijf is. De ondernemingsraad heeft het verzoek bij de directie teruggelegd, omdat ze vinden dat de leiding met betere argumenten moet komen.
Philip Morris zelf ontkent dat er een dergelijk verzoek aan de ondernemingsraad is gedaan. Volgens woordvoerder Mathijs Peters is de OR alleen voorgesteld om de productie van kleinere sigarettenmerken te verplaatsen naar andere fabrieken, zodat daar de productie-achterstand kan worden ingehaald.
Stroeve onderhandelingenOok de onderhandelingen tussen Philip Morris en de vakbonden over het sociaal plan verlopen zeer stroef. De sigarettenfabrikant kondigde eerder aan dat ze ruimhartig zou omgaan met het personeel om de gevolgen van het baanverlies te compenseren. Volgens Marco Vallebella van vakbond De Unie is daar niets van te merken en is de tot nu toe geboden ontslagvergoeding ver onder de maat. Op 30 april komt Philip Morris met een nieuw voorstel.
De bijna volledige sluiting van Philip Morris zorgde begin deze maand voor veel commotie in de regio Bergen op Zoom. "Maar daar is nu nog maar weinig van te merken", zegt voorzitter Gerry Leenders van de ondernemingsraad. "Wij horen niets meer van de politiek. Mailtjes die wij sturen worden niet eens beantwoord."
InloopspreekuurDonderdagavond hielden zo'n tien Bergse advocaten inloopspreekuren voor het personeel van Philip Morris. Daar konden mensen terecht die door de sluiting van het bedrijf hun baan dreigen te verliezen.
"We hebben twaalf mensen op bezoek gehad", vertelt Lex Lensink. Zij stelden vragen over wat je met een financiële regeling kunt doen, als een bepaald bedrag wordt uitgekeerd. Er zijn dit jaar wat wijzigingen in die regeling. Verder kregen we vragen over de WW, wat mensen moeten doen als ze in de bijstand terechtkomen, of hun eigen huis er dan aan gaat. Maar ook vragen over alimentatie, hoe ze die kunnen aanpassen als ze een uitkering krijgen."