Hans Smolders en Rudy Reker herdenken Pim Fortuyn tijdens protestmars tegen vrijlaten Van der Graaf
Zo'n 200 mensen hadden zich vrijdagavond in Rotterdam verzameld voor de protestmars tegen de vrijlating van Volkert van der Graaf. Onder de aanwezigen zijn veel prominenten van Leefbaar Rotterdam, zoals oud-wethouder Marco Pastors, Eerste Kamerlid voor de PVV Ronald Sorensen en raadsleden.
Ook fractievoorzitter Rudy Reker van de Eindhovense LPF is van de partij. Hij kan nog steeds niet geloven dat Van der Graaf, de moordenaar van zijn oud-fractieleider, na twaalf jaar cel op vrije voeten is. "Hij zou eigenlijk achttien jaar celstraf krijgen," zucht Reker. "Dat vond ik al een lachertje voor wat hij heeft gedaan." Reker opperde eerder al Volkert van der Graaf een gebiedsverbod voor Eindhoven op te leggen, maar burgemeester Rob van Gijzel besloot dat niet te doen.
'Dit is niet serieus te nemen'Een demonstratie is dan ook niet meer dan normaal, meent Reker. "Van der Graaf heeft een politicus, een destijds aanstaande minister-president, vermoord. Dat is toch een grote aanslag op de democratie? En dan krijgt hij een strafkorting van zes jaar? Dat is niet serieus te nemen. Hier moeten we tegen optreden."
Net als Reker en andere oud-fractiegenoten van Fortuyn neemt ook Hans Smolders deel aan de protestmars. De Tilburger is er echter niet om te protesteren. "Ik ben emotioneel. Het doet mij veel pijn dat het niet gelukt is Van der Graaf langer achter de tralies te houden. Ik loop mee om Pim te herdenken en uit respect voor zijn broer, die de protestmars organiseert."
'Falende rechtsstaat'Dat Van der Graaf vroegtijdig is vrijgekomen, kan Smolders nauwelijks beseffen. Volgens hem heeft Nederland als rechtsstaat dan ook gefaald. "De rechters die dit hebben besloten, zijn wereldvreemd. Staatssecretaris Fred Teeven is onder druk gezet en is gecapituleerd, terwijl hij weken daarvoor goed bezig was en niet zomaar wilde meewerken aan zijn vervroegde vrijlating."
Volgens Smolders ligt er maar één ding zwaarder op de maag dan de vervroegde vrijlating van Van der Graaf. "Zij die in 2002 een klimaat hebben geschapen waarin Pim werd weggezet als racist. Hen neem ik alles vooral kwalijk. De ministers, het kabinet, de staatssecretarissen van destijds. Dat zij onbestraft blijven, vind ik bijna erger dan dat de dader een te korte straf heeft gehad."
Vreedzame marsDe broer van de vermoorde politicus, Simon Fortuyn, sprak de mensen toe in Rotterdam. Hij riep op tot een vreedzame mars. Veel demonstranten dragen vlaggen met de beeltenis van Fortuyn.