Brabant viert Bevrijdingsdag: 6500 man bij Bevrijdingsfestival in Den Bosch
Brabant zou Brabant niet zijn als de provincie geen hoofdrol speelt in het feestgedruis. Niet alleen met een groot Bevrijdingsfestival en muzikale inbreng bij het Concert op de Amstel, maar ook met de nodige logistieke inbreng.
6500 man in Den BoschHet grootste feest in Brabant was 's middags en 's avonds in Den Bosch, waar traditioneel het officiële Brabantse Bevrijdingsfestival plaatsvindt. Zo'n 6500 mensen genoten daar in de stralende zon van optredens van onder meer 'helikopteract' Kensington. Ook werd het bevrijdingsvuur ontstoken.
Heli's vanuit Gilze-RijenBevrijdingsdag in Brabant begon al vroeg. Terwijl sommigen nog op één oor lagen, stonden bij vliegbasis Gilze-Rijen om halfnegen 's ochtends al artiesten te popelen om het land van muziek te voorzien.
Vanaf de vliegbasis vliegen de zogenoemde 'ambassadeurs van de vrijheid' in drie cougarhelikopters naar verschillende festivals in het hele land. De luchtmacht hield één andere helikopter achter de hand voor het geval er eentje uitvalt.
Gers Pardoel heeft vliegangstRapper Gers Pardoel uit Tilburg is één van die ambassadeurs. Hij keek er naar uit om met de helikopter Nederland af te reizen. "We gaan eerst naar Almere, Den Haag en daarna Rotterdam." Bang om neer te storten is de rapper niet. "In elk geval niet expres!", zei hij met een glimlach.
Pardoel sloot de dag af in Vlissingen. "Dat is niet in Brabant, maar we gaan overal een feestje maken."
Sportieve vieringVrijheid kun je vieren met een biertje in je hand, maar ook met een voetbal bij je voet. Dat lieten kinderen in Helmond, Breda, Oss, Tilburg en Bergen op Zoom zien tijdens de Nationale Straatvoetbaldag. Ook in Waalwijk liepen mensen zich in het zweet. Tijdens de Liberty Run haalden renners geld op voor het Toon Hermans Huis, een inloophuis voor mensen met kanker.
Wie van allerlei snuisterijen houdt, kon zijn geluk tijdens Bevrijdingsdag niet op. In het stadscentrum van Breda, op het Brabantplein, stonden bijvoorbeeld tachtig kraampjes met planten, speelgoed, kleding en meer. Ook wie meer van de intellectuele activiteiten is, kwam goed aan zijn trekken. In Vught konden kinderen onder andere leren hoe ze foto's van een oorlog moeten maken. Onmisbaar voor als de geschiedenis moet worden vastgelegd. Fotografe Marielle van Uitert gaf in haar woonplaats een workshop oorlogsfotografie. Tot vijf uur konden kinderen daarvoor terecht in Nationaal Monument Kamp Vught.
Ontmoeting met RutteEn dan was het maandag ook nog een bijzondere dag voor de 18-jarige Charlotte Fontijne uit Vught. Twee jaar geleden stond ze nog oog in oog met de Koninklijke familie toen ze haar winnende gedicht mocht voorlezen tijdens de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, dit jaar ontmoette ze premier Mark Rutte. Ze sleepte namelijk een prijs in de wacht met een essay over de Tweede Wereldoorlog. Ze sprak daarover met Rutte tijdens de viering van Bevrijdingsdag in Assen.
En toen kwam er langzaamaan een einde aan Bevrijdingsdag 2014, maar dat gebeurde wel spetterend. Het fusieorkest philharmonie zuidnederland verzorgde het bevrijdingsconcert in Amsterdam. Daarbij waren ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig. De NOS zond het evenement rechtstreeks uit op Nederland 1.