Medische tak Philips komt met wereldprimeur in behandeling beroertes

7 mei 2014 om 23:54 • Aangepast 24 april 2020 om 12:35
nl
De medische tak van Philips heeft woensdag een primeur aangekondigd in de behandeling van patiënten die een beroerte hebben gehad. Het bedrijf heeft de laatste maanden gewerkt aan vier aanpasbare herstelkamers, die 'Adaptive Healing Rooms' worden genoemd. Deze worden in gebruik genomen bij GZA Ziekenhuizen in België.
Geschreven door

In deze kamers speelt niet alleen medische technologie een rol, maar worden vooral ook diverse omgevingsfactoren onderdeel van het behandelingsproces, zoals het gebruik van licht. Volgens Philips is er steeds meer bewijs dat factoren als licht en geluid een positief effect hebben op het herstel bij mensen die een beroerte hebben gehad.
De medische tak vindt dat er in te veel ziekenhuiskamers nog 'een sterk geïnstitutionaliseerde' sfeer hangt. "De patiënt bevindt zich in een kunstmatige ruimte, die hem grotendeels vreemd voorkomt en weinig mogelijkheden biedt om zintuiglijke prikkels aan te passen aan zijn eigen behoeften", aldus het concern.
Stimulerende prikkelsDe aanpasbare herstelkamers bieden stimulerende prikkels die zijn afgestemd op de patiënt. De verpleegkundigen hebben een tablet in handen waarmee zij de kamer iedere dag opnieuw qua prikkels op maat kunnen maken van de patiënt.
Philips ontwikkelde dit concept aan de hand van behoeften van personeel. "Wij zijn ervan overtuigd dat een betere patiëntenbeleving onlosmakelijk is verbonden met de kwaliteit van zorg", legt Stefan Martens van Philips uit. Volgens zijn collega Werner Satter worden de ideeën wereldwijd dus als eerste toegepast in Antwerpen. Inmiddels is ook belangstelling getoond uit eigen land en Scandinavië. Philips richt zich bij de aanpak ook op training van medewerkers en het verbeteren van administratieve procedures.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.