Rechter: stemfie niet verboden, maar het heeft meer nadelen dan voordelen
Samen met het Platform Burgerrechten vond de Eindhovenaar dat minister Plasterk (PvdA) de stemfie had moeten verbieden. De minister gaf vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen aan dat het maken van stemfies niet verboden is. Tijdens de verkiezingen maakten stemmers massaal foto's van zichzelf met een ingevuld stembiljet in het kieshokje.
Dat was voor Kruijswijk een belangrijke reden om de rechtszaak aan te spannen. Volgens de rechter hoeft Plasterk zijn uitspraken niet terug te nemen of aan te passen. De rechter laat in het midden of de uitspraken van de minister verstandig waren. Lucas Kruijswijk ziet dat als een duidelijk signaal. De Eindhovenaar is dan ook tevreden met de uitspraak. "Hieruit spreekt duidelijk dat het maken van stemfies niet gestimuleerd moet worden. Ik verwacht dat politici zich tijdens de komende verkiezingen anders zullen uitlaten over de stemfie."
Stemmen ronselen met fotoHet Platform Burgerrechten vindt dat een stemfie een bewijsstuk kan zijn voor iemand die stemmen wil kopen, het zogenoemde ronselen. In andere landen is het maken van foto's in stemhokjes verboden om te voorkomen dat er stemmen worden geronseld. Zo zouden groepen die de verkiezingen willen beïnvloeden, tegen betaling foto's kunnen eisen van ingevulde stembiljetten.
De rechter vindt dat de eisers terecht aandacht hebben gevraagd voor de nadelen van het maken van stemfies. In de uitspraak staat dat de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen bij het maken van stemfies.
Europese verkiezingenTijdens de rechtszaak werd duidelijk dat er tijdens de Europese verkiezingen posters worden opgehangen waarop staat dat het maken van stemfies niet verplicht is. Dat is voor de rechter reden om niet nog meer maatregelen te nemen.