Groeiende belangstelling voor natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest bij Oostelbeers
Op deze natuurbegraafplaats geen keurige rijen met graven en grafmonumenten. Wie hier begraven wil worden mag z'n eigen plekje uitkiezen. "Ik vind dit gewoon een geweldige plek om teruggegeven te worden aan de natuur."
Geen grafsteencultuurOp de natuurbegraafplaats worden overledenen niet in een traditionele kist begrafen, maar in een eenvoudige houten kist die biologisch afbreekbaar is. Als het maar goed afbreekbaar is voor de natuur. Want hier moet alles vergaan. "Er is hier gekozen om de natuur in stand te houden", vertelt uitvaartondernemer Rien Bijnen. "De natuur heeft ons het leven geschonken en als we doodgaan geven we ons leven terug aan de natuur."
En in die natuur horen bijvoorbeeld ook geen uitgebreide bloemstukken of herinneringen. Tot een week na de uitvaart mogen er bloemen op het graf liggen. Daarna wordt het weggehaald en is het graf niet meer herkenbaar. Van elk graf worden wel de coördinaten geregistreerd. Die kunnen alleen met speciale apparatuur worden uitgelezen. Nabestaanden moeten dus zelf een voor hun herkenbaar punt zoeken in het bos.
Relatief goedkoopWie een graf wil kopen op natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest, moet daarvoor wel diep in de buidel tasten. Een eenpersoons graf kost namelijk ruim 8.000 euro. Maar dan heb je wel gelijk de grafrechten voor vijftig jaar. Voor een familiegraf voor maximaal zes personen betaal je ruim 13.000 euro.
De natuurbegraafplaats bij Oostelbeers is de eerste in onze provincie en de elfde van Nederland. Op dit moment zijn er honderd graven beschikbaar. In de toekomst kan dat uitgebreid worden naar duizend. Naar verwachting zullen de komende jaren tien tot vijftien nieuwe natuurbegraafplaatsen geopend worden.