Opluchting voor Brabantse nertsenfokkers: Rechter zet streep door fokverbod
De wet zou de fokkers 'ernstig financieel treffen' en het is niet duidelijk of ze daar een goede vergoeding voor krijgen, aldus de rechter. De rechter heeft de wet 'buiten werking gesteld'.
Meeste bedrijven in Oost-BrabantRuim 170 nertsenfokkers die zijn aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) vinden dat ze recht hebben op compensatie. De meeste van deze bedrijven zitten in Oost-Brabant, Gelderland en Noord-Limburg.
Volgens de rechter moeten de pelsdierhouders hoge kosten maken voor het welzijn van de dieren. Anders worden ze direct gesloten, nog voor het verbod ingaat. De onduidelijke vergoeding is daarom een probleem.
Ministerie bestudeert uitspraakDe fokkers zijn dan weliswaar enigszins opgelucht, maar Staatssecretaris Sharon Dijksma allerminst. Zij gaat tegen de uitspraak in hoger beroep. Dat liet een woordvoerder van de bewindsvrouw woensdag weten. "We bestuderen de uitspraak op z'n consequenties en gaan in hoger beroep."
GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver uit Roosendaal vindt de uitspraak van de rechter 'slecht nieuws voor het dierenwelzijn'. "Het verbod op het fokken van nertsen puur en alleen voor hun vacht moet er wat mij betreft snel komen. De economische belangen van pelsdierhouders zijn niet belangrijker dan het welzijn van dieren. De staatssecretaris moet opnieuw aan het werk om te zorgen dat het verbod juridisch houdbaar wordt.''
Vertrouwen"De rechter heeft problemen geconstateerd op de praktische uitvoering van de wet. De staatssecretaris heeft aangegeven in hoger beroep te gaan, en dat wachten we met vertrouwen af'', aldus Recourt. De Tweede en de Eerste Kamer gingen in 2012 akkoord met het verbod op het fokken van nertsen vanaf 2024. Dierenbeschermers waren er blij mee, omdat ze het verwerpelijk vinden roofdieren puur voor hun pels te fokken.
Dierenrechtenorganisaties reageerden woensdag verbaasd en teleurgesteld op de uitspraak. De Dierenbescherming vindt de uitspraak spijtig en onbegrijpelijk. "Het was de fokkers duidelijk dat het verbod eraan zat te komen; dit loopt al tientallen jaren. Het zou voor dieren verschrikkelijk zijn als het verbod nu op de lange baan gaat."
Directeur Nicole van Gemert van Bont voor Dieren vindt dat de nertsenhouders 'schijt hebben aan het feit dat Nederland ze niet wil'. Ze becijfert dat de sector is verdubbeld sinds het verbod in 2006 werd voorgesteld. "Het is ze om de schadevergoeding te doen. Dat zul je nu ook zien. Na deze uitspraak gaan ze verder groeien, want dan krijgen ze meer geld als het verbod toch doorgaat.''