Opkomst Europese verkiezingen 35 procent, Brabanders niet erg enthousiast over Europa
Zo vindt 65 procent van de Brabanders dat Europa minder bevoegdheden moet krijgen. 38 procent van de Brabanders denkt zelfs dat de Europese Unie een negatieve invloed heeft op de Nederlandse economie.
Over de euro zijn Brabanders wat positiever. Meer dan de helft van de Brabanders denkt dat het behoud van de euro goed is voor economie van ons land. Slechts een kwart van de inwoners van onze provincie vindt dat we uit de euro zouden moeten stappen.
Tegen uitbreiding EUUitbreiding van de Europese Unie met nieuwe landen zien Brabanders niet zitten. 67 procent van de ondervraagden vindt de huidige 28 landen voldoende. Het meest uitgesproken is Brabant over het feit of Europa een federale staat moet worden met een eigen president. Bijna tachtig procent van de Brabanders ziet dit niet zitten.
Over een referendum over de koers van Europa is Brabant enthousiaster. Tweederde van de Brabanders wil zich volgens het onderzoek van EenVandaag graag uitspreken over de koers die ons land moet varen ten opzichte van Europa.
Lage opkomst verwachtDe opkomst lijkt iets lager dan vier jaar geleden. Toen stemde 36,5 procent van de kiesgerechtigden, nu 35 procent..
Net als bij de afgelopen verkiezingen voor de gemeenteraad is ook donderdag de stemfie populair. Onlangs bepaalde de rechter nog dat het maken van zo'n selfie in het stemhokje niet verboden is. En dus worden er heel wat stemfies getwitterd. Zo laat bijvoorbeeld Rob Janssen uit Den Bosch met een stemfie weten voor het eerst te hebben gestemd.
Kopstukken brengen stem uitVerschillende politieke kopstukken waren er donderdagochtend al vroeg bij. Zo bracht lijsttrekker Toine Manders van 50PLUS voor negen uur al zijn stem uit in zijn woonplaats Asten.
SP-voorman in de Tweede Kamer, Emile Roemer uit Boxmeer, liet donderdagochtend om tien uur in een tweet weten dat hij had gestemd. Roemer kleurde het hokje rood voor de naam van de lijsttrekker van de SP in Europa, Dennis de Jong.