Wreed tafereel vastgelegd: moederbever eet jong op in de Biesbosch

23 mei 2014 om 16:01 • Aangepast 24 april 2020 om 13:12
nl
Wie via een webcam naar bevers kijkt in de Biesbosch verwacht waarschijnlijk te zien hoe de ijverige knagers hard aan hun burcht werken. Maar natuurliefhebbers werden onlangs op een wel heel traumatische ervaring getrakteerd. Voor het eerst was te zien hoe een bever een pasgeboren jong opat.
Geschreven door

Een aantal fanatieke bevervolgers kreeg het bloederige tafereel maandagmiddag te zien. Onbewust waren ze de getuigen van een zeldzaam schouwspel.
"Het was al wel bekend dat andere knaagdieren en bijvoorbeeld vogels zoals ooievaars soms hun jongen eten. Maar bij bevers, echte planteneters, was dit nog niet eerder gezien", zo meldt Staatsbosbeheer vrijdag.
Onderdeel van de natuurEen nauwkeurige studie naar de beelden wees uit dat er inderdaad een jong door haar moeder werd opgepeuzeld. Hoe naar het tafereel ook is, dit is nu eenmaal onderdeel van de natuur, legt boswachter Thomas van der Es schriftelijk uit.
"Vorig jaar was er al het vermoeden dat er een jong was opgegeten, maar dat was toen niet helemaal duidelijk te zien. Nu is het wel goed te zien. Ik ben verrast. Het hoort echter bij de natuur."
Wáárom, moeder?Het is nog niet duidelijk wáárom de bever haar jong opat, omdat het gedrag van de dieren nog in nevelen is gehuld. De webcams moeten meer inzicht verschaffen.
Boswachter Jacques van der Neut: "Dit is dé grote vraag. Misschien at de moeder het jong op, omdat het te druk is in de burcht. Maar we weten het gewoonweg niet. Via een dierenarts of verzorgers bij een dierentuin proberen we meer informatie in te winnen", zo zegt hij in een telefonische reactie.
Misschien meer jongenMogelijk kreeg de moeder meer jongen, maar die zijn nog niet via de webcam gespot. Doorgaans krijgen bevers tussen de één en zes jongen. Dit stel kreeg dit jaar twee jongen en in de beverbucht ernaast leeft het jong van twee jaar geleden.
Staatsbosbeheer begon in april met de webcam in een beverburcht in de Biesbosch. Op die manier wil de natuurorganisatie het prille leven van een beverjong in beeld brengen. Hoewel het leven van het jong in dit geval misschien iets té pril was.
Let op: beelden kunnen schokkend zijn[YouTube:body:http://www.youtube.com/watch?v=zbrup4szLmI]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.