Brand: Jeroen Free uit Bergen op Zoom brouwt lekkerste IPA-bier
Brand hield dit jaar de wedstrijd voor de derde keer. Er deden zo'n 150 hobbybrouwers aan mee. Uit een rondgang van de brouwer onder de deelnemers bleek dat de India Pale Ale, een Engels bier dat ook bekend is onder de naam IPA, het meest favoriet was om te maken. En dus was dat bier de inzet van de smaakwedstrijd.
IPA is een stevig bier dat de Britten naar hun Indiase kolonie aan de andere kant van de wereld stuurden om hun troepen daar van een smakelijke alcoholische versnapering te voorzien. Het bier kenmerkt zich door een hoger alcohol- en hoppercentage. Hop conserveert bier beter, waardoor de IPA ook lange, warme zeereizen kon overleven.
'Fris en citrusachtig'Van de 150 deelnemers en hun bieren bleven er uiteindelijk tien over, waaronder die van Jeroen Free. De jury vond dat zijn IPA afweek van de traditionele variant en beloonde hem daarom met de eerste prijs. "Het is gebrouwen met een beperkt aantal goedgekozen ingrediënten. Het is een goed drinkbaar, fris, citrusachtig bier. Geen ouderwetse Engelse IPA", zo luidt één van de oordelen.
Free laat in een schriftelijke verklaring weten dolgelukkig te zijn met zijn prestatie. "Ik kan me amper voorstellen dat er straks bier te koop is waar mijn naam en mijn portret op staan", zo zegt hij. Free gaat samen met de brouwmeesters van Brand het winnende bier brouwen. 'Zijn' biertje komt in januari volgend jaar op de markt en zal dan worden verkocht in de horeca, in slijterijen en in supermarkten.
Wéér een BrabanderMet Free heeft wederom een Brabander de bierwedstrijd van Brand, de oudste grote brouwer van Nederland en nota bene een Limburgs biermerk, gewonnen. Vorig jaar ging Jacques Bertens uit Loon op Zand er met de winst vandoor. Zijn 'Zwaar Blond' brouwde hij jarenlang op zijn zolderkamer en zag hij later terug in de schappen. Er werd meteen 30.000 liter van zijn blondje gebrouwen.
Brabanders doen het sowieso goed als hobbybrouwers. De bierbrouwerijtjes groeien als paddenstoelen uit de grond. Omroep Brabant maakte eerder een rondgang bij de makers van het vloeibare goud.