Nog volop communicantjes in Sint Willebrord, ondanks minder jonge gezinnen
Het aantal communicanten is door de jaren heen wel eens hoger geweest in ’t Heike, zoals Sint Willebrord in de volksmond heet. Toch mag diaken Jan Foesenek dit jaar met 49 communicanten niet mopperen. Hij schrijft het lage aantal toe aan het gebrek aan nieuwbouw in het dorp. “Dat betekent minder jonge gezinnen en dus minder geboortes”, vertelt Foesenek.
Dominante rolBij (oudere) katholieken roept de eerste communie herinneringen op aan hun Roomse jeugd, toen de kerk nog een dominante rol vertolkte in de samenleving. Je ouders en grootouders waren katholiek, dus werd jij automatisch gedoopt en deed je je communie. Tegenwoordig is de persoonlijke keuze - ook van kinderen - steeds vaker de basis.
Foesenek: “In Sint Willebord vinden mensen het belangrijk om aan de eerste communie deel te nemen. Dat geldt ook voor de doop en de kerkelijke inzegening bij het huwelijk. Ze vinden dat het bij het leven hoort. Dat is historisch zo gegroeid.”
Omroep Brabant en BN DeStem volgden Chana de Bruijn, een van de communicanten in Sint Willebrord, op de voet. De reportage is woensdag om 17.55 uur te zien in Onder Ons. De uitzending wordt elk uur herhaald.
Lees ook het artikel en bekijk het foto-album in BN DeStem.