Spontane ontkoppeling van treinstel bij Moerdijkbrug is 'zeldzaam, maar niet uniek'

3 juni 2014 om 00:16 • Aangepast 24 april 2020 om 13:35
nl
Dat een dubbeldekkertrein zoals maandagochtend in de buurt van de Moerdijkbrug uit het niets een treindeel verliest, is enorm zeldzaam. Dat zegt treindeskundige en ingenieur Roel van den Bosch uit Heeze. Toch is het niet de eerste keer dat dit type trein spontaan ontkoppelde.
Geschreven door

Rond halfacht werden de twee treinstellen van de intercity van Venlo naar Den Haag zonder aanleiding ontkoppeld. Ze kwamen tot stilstand bij de Moerdijkbroeg. De zevenhonderd passagiers waren niet in gevaar, maar moesten wel anderhalf uur wachten voordat ze hun reis konden vervolgen.
'Het gaat vrijwel altijd goed'Van den Bosch weet niet wat er exact gebeurd is. "Wat ik wel weet, is dat dit echt heel erg zeldzaam is", aldus de deskundige.
"Deze treinstellen worden automatisch aan elkaar gekoppeld. Dat is bij veel treinen zo. Dat gaat normaal goed, want daar is de koppeling sterk genoeg voor. Dankzij dit systeem werkt de tweede trein op dezelfde manier als de eerste trein."
Model met kinderziektesToch bleek daar maandagochtend weinig van. Het betreffende treinmodel, een 'Nieuwe Intercity Dubbeldekker', bestaat uit stoptreinstellen uit de jaren negentig die zijn omgebouwd tot een moderne intercitytrein.
Ook in 2012 brak, door een losgetrilde borgpen, de verbinding tussen twee rijtuigen van de trein. Er werd onderzoek naar het type verricht, maar de intercitytrein werd daarna gewoon weer ingezet.
"Kennelijk zit er dus toch iets in de elektronica of techniek van de trein dat de technici niet onder de knie hebben. Het lijkt een model met kinderziektes", zegt Van den Bosch.
Geen zorgenOverigens hoeven treinreizigers zich geen zorgen te maken. "Zo'n trein wordt natuurlijk uitgebreid getest, dus zal dit niet snel nog een keer gebeuren. Bovendien komen de treinen automatisch tot stilstand, mocht het wel verkeren", zo stelt de deskundige.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de spontane ontkoppeling.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.