Communicatiedeskundige over brand Shell Moerdijk: 'bewondering' voor optreden gemeente
Anne-Marie van het Erve traint burgemeesters in het communiceren tijdens een crisis. Volgens haar heeft de gemeente Moerdijk in tegenstelling tot de brand bij Chemie-Pack nu alles goed gedaan. "Meteen is er informatie gegeven via Twitter en de website, ook de woordvoering is snel op gang gekomen."
Nieuwe media is 'vliegwiel'Dat niet iedereen op het moment van de brand op Twitter zit, hoeft niet meteen een probleem te zijn, vindt Van het Erve. "Die nieuwe media is een vliegwiel, niet iedereen zit om elf uur 's avonds op Twitter, maar andere media zoals Omroep Brabant wel en die geven het dan door." Mensen worden volgens haar dan toch goed geïnformeerd.
De gemeente en veiligheidsregio kozen er dinsdagavond niet voor om het luchtalarm in te zetten tijdens de grote brand bij Shell in Moerdijk. "We wisten snel wat er in de lucht zat, dat waren geen gevaarlijke stoffen", zo zei burgemeester Jac Klijs woensdag.
Sms-alertVolgens Klijs moet je met een luchtalarm oppassen voor de effecten die je teweegbrengt en opletten dat je niet nog meer schrik aanjaagt. Er werd wel een sms-alarm gestuurd naar mensen in de buurt.
Ook Van het Erve vindt sirenes niet altijd een adequaat middel. "Je kunt daar niet mee informeren." Ook geluidswagens inzetten, heeft niet zoveel zin, vindt ze. "Dat geluid vervliegt snel. Het is een illusie om te denken dat de overheid zo de eerste paniek en onrust bij zo'n brand kan wegnemen."
Shell krijgt dikke onvoldoendeMaar Shell had het volgens Van het Erve wel beter moeten doen. "Ook Shell heeft een Twitteraccount, daar bleef het erg lang stil. Daar verscheen helemaal niets op. Tot één uur in de nacht heb ik niks gezien. Voor zo'n grote organisatie zou dat wel moeten. Dat een bedrijf dat zo betrokken is bij zo'n brand, helemaal niets zegt, dat kan eigenlijk niet."
Lees alles over de brand bij Shell in Moerdijk op www.omroepbrabant.nl/shellmoerdijk