Dierenambulance stuurt rekening van 250 euro voor ophalen kuikens: Avans betaalt en zegt sorry

5 juni 2014 om 13:30 • Aangepast 24 april 2020 om 13:42
nl
Het plaatsen van dozen met weeskuikens kost hogeschool Avans 250 euro. De Dierenambulance stuurde de rekening voor het ophalen van de diertjes. De Hogeschool heeft woensdag laten weten het bedrag te betalen. Ook biedt de opleiding haar excuses aan. De vier studenten van de Hogeschool gaan woensdag bij de mensen langs de deur. ''De bloemen zijn al besteld'', zegt docent van het project Marcel van Brakel.
Geschreven door

Op diverse plekken in Breda werden woensdag in totaal zo'n veertig weeskuikens in dozen voor de woningen neergezet. Het bleek om een project te gaan van vier eerstejaarsstudenten van Avans Hogeschool in de stad. Zij wilden samen met hun docent aandacht vragen voor massaproductie in de bio-industrie tijdens het project food for thought.
Onverantwoorde actieMartijn Korremans van de Dierenambulance haalde alle kuikentjes bij de verontruste mensen op. Hij snapt dat de studenten aandacht wilden vragen voor de massaproductie. Maar de timing en locatie vindt hij niet goed. ''Deze actie was erg onverantwoord. De weersomstandigheden waren niet goed en de mensen wisten niet wat ze met de kuikentjes aan moesten.''
De bedoeling van de studenten was de kuikentjes later op de avond weer op te halen. Op dat moment had de politie ze al in beslag genomen. ''Deze actie is slechter voor de kuikens dan de massaproductie.''
Docent staat achter actieDocent Marcel van Brakel was op de hoogte van de actie van de studenten. "Ik wist dat ze deze week de kuikens wilden plaatsen. Het gaat om haantjes die op deze manier gered zijn van de bio-industrie. Normaliter worden die meteen vergast."
Ondanks de ophef staat Van Brakel achter het project, maar niet de manier hoe het is uitgevoerd. "Het is een goed verhaal, alleen in de uitvoering hebben ze steken laten vallen. Je moet anticiperen op het feit dat als je met levende dieren werkt je op ethisch glad ijs bevindt."
Kuikentjes afmaken?De weeskuikens zijn in beslag genomen. Woensdag worden ze overgedragen aan de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Zij beslissen wat er uiteindelijk met de kuikentjes gaat gebeuren. De kans bestaat dat ze afgemaakt worden.
Maar zover wil Korremans het niet laten komen. ''Desnoods neem ik alle kuikentjes zelf in huis. Ik laat het niet gebeuren dat ze afgemaakt worden. Al schat ik die kans heel klein.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.