Adviseur explosieveiligheid over Shell Moerdijk: 'Normaal gesproken is vat leeg tijdens onderhoud'

5 juni 2014 om 19:19 • Aangepast 24 april 2020 om 13:43
nl
Twee dagen na de explosie bij Shell Moerdijk zijn de eerste onderzoeken in volle gang. De hoofdvraag die donderdag blijft staan: Hoe heeft het reactorvat kunnen ontploffen tijdens onderhoudswerkzaamheden? ''Normaal gesproken is zo'n vat leeg leeg tijdens het onderhoud'', zegt adviseur explosieveiligheid Gido van Tienhoven.
Geschreven door

Van Tienhoven is eigenaar van een bedrijf dat onder meer installaties van toeleveranciers voor Shell certificeert. Hij begrijpt niet hoe zoiets uitgerekend bij Shell kan gebeuren.
'Veiligheidseisen Shell heel streng'De veiligheidsadviseur is verbaasd door de explosie. ''Bij Shell wordt altijd zoveel tijd en energie gestoken in Veiligheid. De veiligheidseisen die gesteld worden aan de apparatuur zijn daar normaal gesproken veel zwaarder dan wettelijk gezien moet.''
Volgens de man verdient Shell een pluim. "Omdat ze afdoende veiligheidsmaatregelen hadden genomen waardoor de explosie beperkt is gebleven tot alleen deze installatie."
Mogelijke oorzakenDat er ethylbenzeen in het ontplofte reactorvat zat, lijkt bijna zeker vast te staan. ''Daar lijkt het wel op, anders zou het niet kunnen ontploffen.''
Toch blijft de vraag open hoe dit heeft kunnen gebeuren. ''Er zijn twee opties: Het reactorvat met ethylbenzeen is gevallen en daarna ontploft. Wat ook zou kunnen is dat er op een of andere manier ethylbenzeen in is gevallen en daardoor het vat ontploft is.''
'0,8 procent enthylbenzeen is genoeg'Volgens Van Tienhoven is het in beide gevallen opvallend te noemen dat er in een afgesloten installatie voldoende enthylbenzeen zit om een explosie te veroorzaken. ''Het kan alleen als de ruimte voor 0,8 procent of meer gevuld is met ethylbenzeen en voor de rest met lucht. Maar waar komt die lucht vandaan in dit gesloten systeem?''
Shell en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid doen onderzoek naar de oorzaak van de explosie. Shell maakte donderdag ook excuses voor de overlast. De twee lichtgewonden zijn weer thuis, aldus burgemeester Klijs.
Provincie vindt Shell veiligDe provincie is positief over de veiligheid bij Shell Moerdijk. Dat liet de provincie donderdag weten in een eerste reactie naar aanleiding van het onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat doen naar de vergunningen van het bedrijf en het toezicht.
"We hebben geen aanleiding om te twijfelen over de wijze waarop Shell de vergunningvoorwaarden naleeft", stelt de provincie. "Uit inspecties blijkt dat er een proactieve veiligheidscultuur is bij Shell. Het bedrijf scoort goed wat ook past bij de grote potentiële risico's die horen bij de stoffen waarmee Shell werkt."
Lees alles over de brand bij Shell in Moerdijk op omroepbrabant.nl/shellmoerdijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.