Topman Verbugt van GGzE luidt noodklok over 'doorgeschoten regeldrift'
Uit onderzoek blijkt dat de geestelijke gezondheidszorg in heel Nederland nu al eenvijfde van het jaarbudget van vijf miljard besteedt aan administratie en verantwoording van de kosten en regels. Verbugt voorziet een toename daarvan als de GGZ overgaat naar de gemeenten.
Na 1 januari 2015 worden zowel de jeugdzorg van de GGZ als een deel van de langdurige geestelijke gezondheidszorg door de gemeenten betaald. "We krijgen dan bijvoorbeeld in deze regio te maken met 20 gemeenten. Als die allemaal met regels komen die we moeten verantwoorden dan lopen de administratiekosten nog verder op. Terwijl je dat geld wil besteden aan de zorg voor clienten," zegt Verbugt.
'Meer kijken naar eindresultaat'De GGzE-topman waarschuwt voor nog meer regeldruk. Hij benadrukt dat controles op de uitgaven terecht zijn. "Maar in plaats van te kijken of de procedures en de processen kloppen zouden we moeten kijken naar het eindresultaat: worden onze clienten zelfredzamer? Nemen ze meer deel aan de samenleving?"
In Nederland hebben steeds meer mensen geestelijke gezondheidszorg nodig. De GGzE hielp vorig jaar tien procent meer clienten, dankzij onder andere een betere samenwerking met huisartsen.