Onweerdeskundige TU Eindhoven: 'Organisatie Pinkpop nam onverantwoord risico'
Pinkpopbezoekers zien maandagavond donkere wolken naderen. De organisatie legt alle optredens stil en roept om dat iedereen op zijn hurken moet gaan zitten of een veilig onderkomen moet zoeken.
"Je ziet dit op Buienradar toch aankomen?", vraagt hoogleraar Guus Pemen zich af. Hij doet onderzoek bij de TU in Eindhoven naar het ontstaan en de effecten van onweer. "Ze hebben zo veel geluk gehad bij Pinkpop, waar deze hevige onweersbuien slechts rakelings passeerden. Als dit hevige onweer boven het festival was blijven hangen, waren er zeker slachtoffers gevallen."
BlikseminslagenIn het laboratorium van de TU in Eindhoven worden blikseminslagen nagebootst. "Op deze manier kunnen we de kracht en de gevolgen van een inslag in kaart brengen", vertelt de hoogleraar. De organisatie van Pinkpop zegt vele bliksemafweersystemen paraat te hebben gehad, waardoor de kans op levensgevaarlijke inslagen beperkt werd.
"Op zo'n groot terrein is zo'n maatregel niet voldoende", stelt onweerdeskundige Pemen. "Als je weet dat dit soort buien naderen, dan moet je het festival veel eerder stilleggen en niet pas op het moment dat je een heel festivalterrein vol mensen moet laten hurken."
Voorzorgsmaatregelen"Wij hadden net als Pinkpop gehandeld", vertelt Laura van de Voort. Zij is van de organisatie van dancefestival XO Extrema Outdoor in Aquabest in Eindhoven. Dit festival wordt op 12 juli gehouden en ook hier houdt men rekening met noodweer.
"Je kunt niet zo maar tienduizenden mensen opeens naar huis sturen. Dat wordt paniek", voorspelt Van de Voort. "De organisatie van Pinkpop heeft het niet uit de hand laten lopen, dat is te prijzen. De boel stilleggen en snel informatie verschaffen is een zeer goede keuze geweest."
'Noodweerproof maken'Laura van der Voort weet dat er veel komt kijken bij het 'noodweerproof' maken van een festival. "Bij ons staan straks 35.000 mensen te feesten, dan is veiligheid zeer belangrijk. Al onze podia zijn geaard, rond het terrein staan verschillende bliksemafleiders en onze tenten kunnen wel windkracht 10 aan!", somt Van der Voort op.
Vaker noodweerToch blijft noodweer een onvoorspelbare factor, die voor veel festivals gevaar op kan leveren. "Het festivalseizoen valt samen met het onweerseizoen", legt hoogleraar Pemen uit. "Dit soort scenario's gaan we dus steeds vaker zien, omdat het hevige noodweer in de zomermaanden alleen maar toe zal nemen."
Door klimaatsveranderingen is de kans op heftige hagel-en onweersbuien groter geworden. Organisatoren van festivals moeten daarom steeds vaker allert zijn op grillige weersomstandigheden. "Spelen ze daar niet goed of snel genoeg op in, dan zijn slachtoffers niet uit te sluiten," vreest onweerdeskundige Guus Pemen. "Dat dit niet gebeurd is op Pinkpop is echt meer geluk dan wijsheid."